Är du redo för årets medarbetarsamtal?

Bloggen Vd, chef eller kollega – alla måste vi kunna bära vår egen ryggsäck, och hjälpas åt med de tunga stenarna. Låt oss påminna oss om detta inför årets medarbetarsamtal, manar PeopleProvides grundare Anna Möller i sin blogg.

Är du redo för årets medarbetarsamtal?
Foto: Anders Engstrand

Anna, det är ditt ansvar att säkra att jag är motiverad på jobbet, att jag mår bra, presterar och har hälsan!” Inget tryck alls, eller hur?

Äntligen är det dags för årets medarbetarsamtal. Eller som vi har valt att namnge dem, möjlighetssamtal. Intentionen är att se vilka möjligheter som finns, för både medarbetare och bolaget, att finna framtida utvecklingsvägar som gynnar medarbetarens kompetensutveckling samt bolagets riktning.

Inledningen och citatet är direkt taget ut verkligheten. En åsikt som fick mig att höja på ögonbrynen – tanken att jag eller någon annan chef, ensam kan bära ansvaret för en medarbetares motivation och välbefinnande. Det ledde mig genom en bergochdalbana av känslor: först förundran, sedan en gnutta sorg, följt av irritation. Hur hamnade vi här? När blev jag utnämnd till personlig ”happycoach” för kontoret?

Kanske dags för en påminnelse om vuxenansvaret?

Är du redo för årets medarbetarsamtal? Att med både tid och lust, lyssna in med både öron och öppet sinne. Är du redo att ta dig an detta äventyr? Låt oss hoppa rakt in i det, med en försiktig optimism och en villighet att lyssna med stora öron.

Hur går dina tankar? Hur balanserar vi dessa skyhöga förväntningar med hur verkligheten ser ut på arbetsplatsen? Det verkar som att många i dag gärna passar över ansvaret till någon annan, och konsten att ta ansvar för sina egna åtaganden har blivit en sällsynthet. ”Jag kom för sent, men det var ju trafikens fel.” Kanske är det dags att ompröva den inställningen och ta ett tidigare tåg?

Svårigheten att ta eget ansvar leder tankarna till ”Lyxfällan”. Den där fällan som någon annan har grävt för oss – när det alltid är någon annans fel, även när man snubblar i eget grus. Sällan hör vi att livet handlar mer om hur vi tar det än hur vi har det. Kanske är det dags för en liten påminnelse om att även på jobbet är vi vuxna människor som kan bära våra egna ryggsäckar – och hjälpas åt att bära de tunga stenarna, ett gemensamt ansvar för välbefinnande och framgång.

”Mitt uppdrag är att fortsätta utveckla verksamheten”

Så i andan av kommande medarbetarsamtal, låt oss påminna varandra om det där vuxenansvaret. Vi är inte bara kollegor; vi är även medskapare av en arbetsplats där fantastiska saker kan hända, om vi alla drar vårt strå till stacken och stöttar varandra framåt och tillsammans. Varje människa bör vara sin egen bästa vän. Den längsta relationen vi har i vårt liv är med oss själva och då vore det väl helt galet att inte ta det vuxenansvaret för sig själv, eller hur!

Jag ska nu ta ansvar för att ordentligt planera min tid inför samtalet, vara påläst på berörda befattningar, positioner och mål för året. Även tydliggöra förväntningarna för alla, inklusive mig själv, som vuxen ledare och vd. Jag vet att mitt uppdrag är att fortsätta utveckla verksamheten där alla har tydliga och rimliga ansvarsområden. Så även om vi är tillsammans, så är vi alla även individer med eget ansvar som inte kan lastas över på någon annan, vare sig chef, kollega, ohälsa eller hälsa.

Vilken tur att möjlighetssamtalens tid äntligen är här och snart hälsas även våren!

Tips inför dina medarbetarsamtal

  • Förbered dig noga, avsätt tid gott om tid för samtalet och gärna en plats som är utanför kontoret.
  • Var påläst om föregående års uppsatta mål, summera noggrant din utvärdering med konkreta motiverande underlag.
  • Lyssna, lyssna och notera.
  • Utgå från den aktuella befattningsbeskrivningen för bedömning och mål.
  • Sist men inte minst, fokus på samtalet som leder er framåt där ni båda är delaktiga och ansvarsfullt agerar i samma riktning framåt.

Anna Möller är grundare av PeopleProvide, ett kompetensföretag inom HR som brinner för pragmatiska och utvecklingsorienterat HR-stöd, med syfte att skapa affärsdrivna och hållbara företag. PeopleProvide startades 2014 och stöttar både stora och mindre kunder med fokus på lönsamhet genom HR.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.