Allt fler vill bli digitala nomader

HR & Arbetsmiljö Majoriteten av anställda i Sverige vill hellre arbeta från valfri plats än att bli befordrade. Det visar en ny rapport från Ivanti.

Allt fler vill bli digitala nomader
42 procent av de anställda föredrar en hybridmodell av arbete.

IT-företaget Ivantis  årliga studie Everywhere Workplace som undersökt svenskarnas attityd till distansarbete avslöjar att de anställdas prioriteringar fortsätter att drastiskt förändras, då hela 71 procent av de tillfrågade i Sverige sade att de föredrar att arbeta varifrån de vill än att få en befordran. Trots att det har blivit så populärt är distansarbete ett tveeggat svärd, där 10 procent av de tillfrågade rapporterar en negativ effekt på den mentala hälsan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Den belastning som pandemin har skapat på anställdas mentala hälsa har varit betydande då 56 procent av de kvinnliga IT-medarbetarna som har svarat på enkäten rapporterade att de hade upplevt negativa effekter av distansarbete, jämfört med endast 44 procent av de manliga respondenterna i samma grupp. Många anställda känner effekterna av att förlora den personliga kontakten med sina medarbetare (9 procent) och att de förväntas arbeta längre än när de är på kontoret (6 procent). 52 procent av kvinnorna rapporterade att de förlorat den personliga kontakten med arbetskamrater, jämfört med 47 procent av männen.

När man tittar på potentiella ”modeller för framtidens arbete” fann forskningen att 42 procent av de anställda föredrar en hybridmodell av arbete (en ökning med 5 procent sedan den senaste studien). 30 procent av de anställda sa att de skulle föredra att arbeta hemifrån permanent (en minskning med 20 procent sedan den senaste studien), vilket visar att många vill jobba tillsammans med kollegor igen.

Denna minskning kan också tillskrivas det faktum att även om distansarbete har medfört många positiva förändringar – de tillfrågade svarade att de tre främsta fördelarna som de har upptäckt sedan de har börjat arbeta på distans har varit tidsbesparingar genom minskad pendling (48 procent), bättre balans mellan arbete och privatliv (43 procent) och ett mer flexibelt arbetsschema (43 procent) – har det funnits vissa nackdelar. Faktum är att 49 procent av de tillfrågade sa att de har påverkats negativt på något sätt av distansarbete. Bland de största problemen var bristen på interaktion med kollegor (51 procent), att inte kunna samarbeta eller kommunicera effektivt (28 procent) och buller och distraktioner (27 procent).

Faktum är att 15 procent av de tillfrågade sade att de skulle föredra att arbeta från vilken plats som helst (en ökning med 87 procent sedan den senaste studien). Intressant nog sade 22 procent av de tillfrågade att de blev digitala nomader under pandemin, och 18 procent sa att de överväger att bli en digital nomad. Endast 13 procent av de tillfrågade sade att de skulle vilja arbeta permanent på kontoret (en minskning med 11 procent sedan den senaste studien).

– Pandemin har ökat takten i ett monumentalt skifte i var och hur människor arbetar. Den goda nyheten är att genom att öka automatiseringen av enklare eller vardagliga uppgifter kan företag förbättra balansen mellan arbete och privatliv för IT- och säkerhetsteam, och även förhindra dataintrång och framför allt förbättra medarbetarnas upplevelse. Till exempel ger Ivanti Neurons IT-avdelningar möjligheten att minska komplexiteten, förutse säkerhetshot, minska antalet oplanerade avbrott och lösa problem med endpoint innan anställda rapporterar dem, säger Jeff Abbott, vd för Ivanti, och fortsätter:

– Människor vill arbeta för företag som gör skillnad, och anställda lämnar allt oftare sina jobb om de inte tror på visionen och uppdraget. Företag måste visa att de levererar globalt värde och inte bara vinster, samtidigt som de prioriterar balansen mellan arbete och privatliv.

Om undersökningen

Ivanti undersökte åsikterna hos 4 510 kontorsanställda och 1 609 IT-medarbetare i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Bryssel, Spanien, Sverige och Australien för att förstå deras attityder till distansarbete, skillnader mellan olika demografier och de specifika fördelarna och farhågor som de hittills har upplevt med distansarbete. I Sverige medverkade ca 1000 respondenter varav 506 kontorsanställda och 204 IT-anställda i undersökningen.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.