Den som är aktiv på sociala medier bör också känna till att det som publiceras kan komma att bli en del av underlaget i en rekryteringsprocess och att det blir allt vanligare att kandidater sorteras bort efter en sådan kontroll.

– Det framkommer av den undersökning som Stockholms Handelskammare genomfört att 34 procent av företagen sorterar bort kandidater efter att ha kontrollerat dem i sociala medier. Personer som lägger ut information om sig själva på nätet måste vara medvetna om att det de publicerar kan bli en del av underlaget i en jobbsökarprocess, säger Lotta Andersson, utredare vid Stockholms Handelskammare.
Här är några av undersökningens resultat:
• Hela 34 procent av de svarande berättar att de sorterar bort kandidater efter att ha kontrollerat dem i sociala medier. Det är den högst siffran sedan den första undersökningen 2008.
• Det finns en optimism hos företagen. Hela 90 procent av arbetsgivarna uppger att de planerar att nyanställa de närmaste månaderna.
• Bemannings- och rekryteringsföretagen vill i allt högre utsträckning kontrollera om kandidater har begått brott eller förekommit i stämningsärenden. Det är hela åtta procentenheter fler än i motsvarande undersökning från 2015.
• Företagen prioriterar vikten av mångfald på arbetsplatsen. Samtliga grupper av företag graderar nu kandidaternas kunskaper i svenska språket i större utsträckning än tidigare. Det underlättar för företagen att matcha kandidatens språkkunskaper med rätt arbetsuppgifter och i högre grad möjliggöra en anställning.
Fakta
Om undersökningen
Stockholms Handelskammare har genomfört en undersökning bland personalchefer, HR-chefer och rekryteringsansvariga inom privat och offentlig sektor, samt rekryterare på bemannings- och rekryteringsföretag i hela Sverige. Totalt deltog 473 respondenter av 4 744 tillfrågade, vilket ger en svarsfrekvens på 10 procent. Av respondenterna tillhör 63 procent av företagen den privata sektorn och 28 procent offentlig sektor och åtta procent utgörs av bemannings- och rekryteringsföretag.