9 råd för det framgångsrika pressmeddelandet

Verktygslådan Pressmeddelandet spelar fortfarande en viktig roll i kommunikationen av nyheter, förändringar och framsteg. För att tränga igenom i mediebruset och uppnå genomslag och uppmärksamhet krävs en väl genomarbetad text.

9 råd för det framgångsrika pressmeddelandet
Med träning, bra stöd av erfaren kommunikatör och lite tur så kommer pressmeddelandet att få önskat genomslag och effekt. Foto: Adobe Stock

Hans Uhrus på Uhrvis ger dig här 9 tydliga råd för det framgångsrika pressmeddelandet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Rubriken ska locka till läsning – Vad är nyheten och varför vill jag veta mer om detta? En bra rubrik ska inte vara för lång och fånga läsarens intresse.

Ingress – En sammanfattning av innehållet eller en lockande inledning. Får gärna sammanfatta innehållet för den som inte hinner läsa hela texten.

Bild eller illustration – Ett foto på den aktuella personen, gärna i den aktuella miljön, skapar intresse och inlevelse. Om texten beskriver en produkt bör den visas i sin naturliga miljö.

Nyhetsvärde – avsändaren vill berätta något som har nyhetsvärde. Vad vet jag efter jag har läst texten som jag inte visste innan? Vilken lösning på ett problem presenteras i texten?

Adjektivinflation – ”Vi presenterar en fantastisk revolutionerande produkt som på ett unikt vis kommer att förändra situationen för många kunder”. Att själv lägga till starka värdeord och överdriven optimism stärker inte nyheten.

För mycket och för långt – ofta vill man berätta för mycket och för detaljerat. Lyft fram en specifik sak eller effekt och vad det innebär. Annars riskerar det att drunkna i informationen. Det är bättre att skicka ut mer information vid ett annat tillfälle. Pressmeddelandet ska vara kort och koncist.

Citat – ger liv åt texten och en personlig prägel. Gärna ett citat, men om det är adekvat kan texten innehålla 2-3 citat från olika personer.

Buzzwordinflation – ofta innehåller texter branschord och förkortningar som läsaren inte förstår. Texten ska vara enkelt skriven och med ord och uttryck som är begripliga, även om du inte är fackman.

Kontaktuppgifter – till person som kan ge information eller delta i intervju. Skriv ut både mejl och telefonnummer. (Se till att kontaktpersonen är tillgänglig då pressmeddelandet skickas ut.)

– Med träning, bra stöd av erfaren kommunikatör och lite tur så kommer pressmeddelandet att få önskat genomslag och effekt, säger Hans Uhrus.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.