5 tips för en framgångsrik onboarding

HR & Arbetsmiljö När man är med och tävlar om de stora talangerna gäller det att tänka rätt för att det ska bli en långsiktig relation. Här ger företaget Catalystone 5 tips för en framgångsrik onboarding.

5 tips för en framgångsrik onboarding

5 tips för en framgångsrik onboarding

1) Visa kärleken redan före dag 1

Du har just gjort en utmärkt rekrytering och ni är alla exalterade. Och sedan blir allting tyst i kanske 1 – 2 – 3 månader innan den nya medarbetaren kan börja sitt nya jobb. Låt inte smekmånaden ebba ut före dag 1. Låt dem veta att du bryr dig – bjud in dem på AW, julfest, kick-off eller vad som nu händer under perioden innan de börjar. Det kommer att göra att den nya medarbetaren känner sig välkommen. De kommer även att lära känna sina nya kollegor och se fram emot till att börja jobba ännu mer. När dag 1 äntligen kommer blir det som att välkomna en gammal vän.

2) Förbered, förbered, förbered!

Det finns massor av detaljer som behöver ordnas med innan en ny anställd anländer (dator, telefon, tonvis med inloggningar, visitkort, passerkort, skrivbord, blommor o.s.v. o.s.v.) . Var noga med att involvera alla nödvändiga personer (chef, HR, IT …) och ha allt på plats. Föreställ dig skillnaden när en ny medarbetare kommer till sitt nya skrivbord med allt förberett och vackert framlagt för dem. Du vill ha allt på den första dagen för att säga: ”Du är äntligen här!”

3) Glöm inte de inofficiella sammanhangen

Oavsett hur erfaren dina nya rekryter är, är det alltid annorlunda på en ny arbetsplats. Se till att presentera dem för viktiga personer, förklara hur kontorslivet fungerar, visa dem den hemliga mellanlådan i skafferiet och berätta för dem om det inofficiella torsdagsfikat vid 15:00. De små detaljerna är mycket viktiga för att snabb anpassning till kulturen.

4) Ha en plan!

Se till att den nya medarbetaren har kalenderbokningar klara för de första 2-3 veckorna. Se till att de förstår alla olika roller och avdelningar i företaget. Koppla ihop dem med nyckelpersoner med framtida påverkan på deras framgång, få dem att ”skugga” en kollega och förboka genomgångar eller utbildningar online och offline. Inom de första dagarna är det viktigt att de fullt ut förstår sin roll och mätetal och att förväntningarna är anpassade. Om möjligt rekommenderas en ”onboardingvecka”. Genom att samla en grupp nyanställda och ge dem möjlighet att verkligen fördjupa sig i att lära känna organisationen, kulturen, syftet med verksamheten och varandra, kommer du att ha en unik chans att skapa en känsla av tillhörighet vid en tidigt skede.

5) Uppföljning och feedback för en långsiktig kärlek

Dialog och kontinuerlig feedback är viktigt för att skapa en bra grund för förtroende. Vi är alla upptagna så lämna det inte åt chansen utan skapa utrymme för uppföljning och feedback. Förhandsboka veckovisa – och efter ett tag månadsvisa – incheckningar där du kan följa upp, svara på frågor, stämma av status gentemot mål och snabbt eliminera eventuella irritationsmoment eller missförstånd. Du vill fortsätta säkerställa att rekryten är en bra match – för att garantera att det inte bara är en sommarfling utan ett långsiktigt förhållande. Och om det visar sig att det inte var den perfekta matchen så är det fortfarande i båda parters intresse att inse detta i ett tidigt skede och att tillsammans utforma den bästa vägen framåt.

Några fakta:

1 Kostnaden för att anställa och utbilda en ny medarbetare är 25-200% av dennes årslön och det tar 8-12 månader för att komma upp samma produktivitetsnivå som en erfaren kollega. (UrbanBound)

2 25% av nyanställda lämnar bolaget redan under det första anställningsåret. Det är ¼ av din investering som flyger ut genom fönstret redan innan personerna börjat bidra till produktivitet (UrbanBound)

3 66% av unga arbetare förväntar sig att de kommer att lämna sitt jobb och gå vidare till nya möjligheter inom 5 år. (Deloitte)

4 Organisationer med en standardiserad process för onboarding upplever 54% högre produktivitet. (UrbanBound)

5 Genom korrekt onboarding ökar new hire retention med hela 50% (UrbanBound) Ändå lägger 35% av alla organisationer noll(!) kronor på sin onboarding. Kan du tänka dig?

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.