Det visar en kartläggning som Boston Consulting Group (BCG) genomfört där 27 000 personer från 16 länder, inklusive Sverige, svarade på frågor om inkludering på arbetsplatsen.
– Företag som inte investerar tid i att få sina anställda att känna sig stöttade och inkluderade på arbetet kommer i stället behöva lägga betydligt mer tid på att ständigt leta nya talanger, säger Olof Darpö, partner och delägare i BCG.
Företag som förbättrar nivån på sitt jämlikhetsarbete, från att tillhöra den lägsta fjärdedelen till en mer genomsnittlig nivå, ökar sina anställdas välmående med 30 procent, samtidigt som sannolikheten för att anställda ska säga upp sig halveras.
– Ett första steg för att nå verklig förändring är att hitta ett sätt att mäta och kvantifiera nuläget, något som ofta är svårt när det rör sig om människors känsla och uppfattning av sin situation. Samtidigt talar statistiken sitt tydliga språk, de som känner sig delaktiga, lyssnade på och respekterade på sin arbetsplats är mycket mer benägna att inte bara stanna på sina arbeten längre, utan också prestera bättre i sin yrkesroll, menar Olof Darpö.
Tre faktorer som spelar stor roll för känslan av inkludering på arbetet enligt BCG:s mätningar:
1. Mångfald i ledningsgruppen. I företag med bred representation i ledningsgruppen uppger 86 procent av svenska medarbetare att de känner sig hemma i företaget, till skillnad från 60 procent när mångfalden brister.
2. Engagemang från ledningsgruppen. I Sverige uppger 87 procent av medarbetarna att de känner sig värderade och respekterade när seniora ledare visar att de är engagerade i mångfalds- och likabehandlingsfrågor, i relation till 58 procent när det engagemanget inte syns.
3. Chefers engagemang. När chefer skapar en trygg arbetsmiljö uppger 81 procent av medarbetarna i Sverige att de känner att deras perspektiv är viktigt, en siffra som sjunker till 42 procent hos de med chefer som inte skapar en trygg arbetsmiljö.
– Att skapa en inkluderande miljö handlar om möjligheten för alla medarbetare att vara sig själva fullt ut på jobbet. Det kan exempelvis handla om att vara öppen med sin sexuella läggning, socioekonomiska bakgrund eller privata omständigheter. De medarbetare som uppger sig kunna vara öppna med vilka de är, presterar bättre och stannar längre på sina arbetsplatser. BCG BLISS-index ger ett brett analytiskt bevis på att inkludering direkt påverkar besluten som människor fattar kring sina arbetsplatser, avslutar Olof Darpö.
Läs mer om BCG BLISS Index här.