Vd:ar om AI: Bra för affärerna – och en säkerhetsrisk

Digitalisering & IT Globalt sett omfamnar vd:ar AI som en god kraft, och investerar flitigt i teknologin. Men många anser att det behöver göras mer för att säkerställa personlig integritet och cybersäkerhet. Det visar EY:s senaste undersökning som tagit tempen på vd:ars inställning till artificiell intelligens.

Vd:ar om AI: Bra för affärerna – och en säkerhetsrisk
Foto: Adobe stock

En central punkt som framhävts av vd:arna i EY:s rapport The CEO outlook pulse är hur AI kan vara en drivkraft för tillväxt och ökad konkurrenskraft. Många vd:ar ser AI som en möjlighet att optimera processer och öka innovationen inom sina företag. 65 procent håller med om synen på AI som en god kraft för att effektivisera företag och bidra till positiva resultat, enligt rapporten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Oro för oavsiktliga konsekvenser

Samtidigt som AI erbjuder möjligheter, är vd:arna medvetna om de utmaningar och osäkerheter som är förknippade med teknologin. 65 procent tycker att man i större utsträckning behöver motverka att AI kan utnyttjas på skadliga sätt, till exempel cyberattacker och desinformation.

Ungefär en lika stor andel tycker att det inte görs tillräckligt mycket för att förebygga oavsiktliga konsekvenser av AI, vilket kan få betydande konsekvenser för både näringslivet och samhället. Samtidigt anser 67 procent att näringslivet måste fokusera mer på etiska aspekter när det gäller AI, bland annat vad gäller personlig integritet.

Om undersökningen

The CEO outlook pulse

1 200 vd:ar från 21 länder världen över, däribland Sverige, har svarat på undersökningen.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av det internationella revisions- och konsultföretag EY av FT longitube, marknadsavdelningen på Financial times group. Rapporten publicerades i juli 2023.

Kan ge arbetstillfällen

Tidigare undersökningar har visat på en oro över att AI drar ner på mänskliga arbetstillfällen. Men i den här rapporten svarar 66 procent av vd:arna att de helt eller till viss del instämmer i att nya roller och yrken som skapas i och med AI kommer väga upp de arbetstillfällen som ersätts av AI.

Investerar i AI

Rapporten avslöjar att många vd:ar är redo att investera betydande resurser i AI-utveckling och implementering. De ser det som en prioritering för att hålla jämna steg med den snabba teknologiska utvecklingen och för att möta kundernas förväntningar. 43 procent har redan satsat på att integrera en AI-driven produkt eller tjänst och investerar i AI-drivna innovationer, medan 45 procent planerar att göra det inom ett år. Läkemedelsutveckling och programvarukodning är de mest finansierade användningsområdena för AI, enligt rapporten.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.