Var femte svensk har redan börjat använda AI i jobbet

AI Många arbetstagare är rädda för att förlora racet mot AI, visar ny studie som också avslöjar vilka arbetsuppgifter svenskar oftast använder AI för.

Var femte svensk har redan börjat använda AI i jobbet
Foto: Stock Adobe

En studie från det svenska företaget Medius visar att 20 procent av svenska arbetstagare redan använder AI i sitt arbete. Många ser tekniken som en nödvändighet för att inte hamna på efterkälken.

Över 2 000 vuxna deltog i undersökningen som visade på en övervägande positiv inställning till AI – 34 procent upplever en positiv effekt på arbetsuppgifter. Trots AI:s fördelar i effektivitet och potentiella kostnadsbesparingar, uttrycker över hälften av de tillfrågade oro över minskad mänsklig närvaro och risk för jobbförluster. Fel och misstag i AI-systemen har frustrerat 29 procent av användarna.

Huvudresultat från studien:

  • Majoriteten av svenska arbetstagare anser att AI har en positiv inverkan (34 procent) på deras arbetsuppgifter, snarare än negativ (25 procent).
  • 60 procent av de svenska arbetstagarna fruktar att om de inte håller jämna steg med tekniken kan de bli lämnade efter.
  • 56 procent ogillar bristen på mänsklig närvaro som AI för med sig till arbetet – och 52 procent föreställer sig att det en dag kan leda till att människor förlorar sina jobb.
  • Skapande av innehåll, språköversättning och utbildning är de mest populära arbetsuppgifterna som arbetstagare söker AI-stöd för.
  • 44 procent tror att det kan finnas en kostnadsbesparingsfördel för företag genom att anta den nya tekniken.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.