Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Vägval: undvik sju vd-misstag

Coachning För dig som har lovat att leda bättre under 2016 finns sju misstag du som vd bör undvika

Vägval: undvik sju vd-misstag

Misstag 1: Du fastnar i helikopterperspektivet

Som vd är det absolut en del av ditt uppdrag att höja blicken och fästa den på ett stort övergripande affärsmål i fjärran. Men minst lika viktigt är att ha koll på delmålen. Genom att skapa tydliga milstolpar längs vägen bidrar du till trampa upp stigen mot det stora målet. Etapperna blir mätbara och – framför allt – konkreta och tydliga för dina medarbetare.

 Misstag 2: Du kontrollerar allt

Genom att delegera och delegera smart, visar du både förtroende och engagemang. Låt medarbetare ta eget ansvar och se till att de jobbar med de frågor som de är genuint intresserade och engagerade i. Då undviker du också onödiga och energidränerande konflikter och du får mer självgående och kreativa medarbetare.

Misstag 3: Du har inte tid att fira små framgångar

Bakom varje stor framgång ligger ofta en rad mindre. Lägg ett anteckningsblock på ditt skrivbord och skriv en liten lapp till en medarbetare, eller framför ett personligt tack så fort någon nått en framgång eller gjort något utöver det vanliga. Forskning visar, gång på gång, att uppskattning är det som i särklass är mest motiverande för medarbetare. Undantagslöst.

 Misstag 4: Du kommunicerar bristfälligt

Vare sig det är brist på transparens, dåligt formulerade e-brev, obetänksamma kommentarer, negativt laddat kroppsspråk eller en stängd kontorsdörr, så uppfattas allt detta som kommunikationsbrister och skapar ett kyligt avstånd mellan dig och dina medarbetare. Genom att arbeta på hur du uttrycker dig – både det sagda och det osagda – kan du vända missförstånd till handlingskraft och engagemang.

Misstag 5: Du avskärmar dig

När du sätter dig i ett hörn eller på ett kontor signalerar du implicit att du inte vill ha med resten av organisationen att göra. Prova att sätta dig mitt bland dina medarbetare några dagar i veckan. Lär känna dem, lär dig vad som får dem att ticka, vad som gör dem frustrerade och vad som gör att de blir glada och taggade. Intressera dig för vilka de är och hur de har det. Visa att laganda och lojalitet är viktiga inslag i din verksamhet.

 Misstag 6: Du slår ner hårt på misstag

Du vill att dina medarbetare ska vara innovativa och engagerande, men om de begår ett misstag eller gör en felbedömning, är du den första att kritisera eller ifrågasätta. Var istället tydlig med vad du förväntar dig av ett projekt, hur mycket tid det får ta i anspråk, och vilka ramarna är. Går det åt pipan [vilket det alltid gör, förr eller senare] var då uppmuntrande i stället för upprörd. Visa att du är en vd som stöttar och visar tillit även vid misslyckanden.

 Misstag 7: Du missar de vardagliga fyrverkerierna

Eftersom ditt schema är fullspäckat har du varken tid eller lust att fira en födelsedag eller uppmärksamma att någon jobbat i tio år. Lägg in viktiga datum och evenemang i din kalender och visa din uppskattning när någon fyller år, firar fem år på jobbet, gifter sig eller får barn. Uppskattning och uppmärksamhet är – åter igen – den allra största motiverande faktorn. Uppskattning är dessutom helt gratis.

 

[Källa: Forbes Magazine]

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.