nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Ta med ledningsgruppen på studiebesök

När var din ledningsgrupp på besök i en annan verksamhet än den egna senast? Fler ledningsgrupper borde utnyttja möjligheten att gå på studiebesök. Det ger både erfarenhetsutbyte och bygger stolthet.

Göran Modin, affärsområdeschef för Praktikertjänsts primärvård och rehabilitering. FOTO: Jennie Jensen

Göran Modin, nybliven affärsområdeschef för Praktikertjänsts primärvård och rehabilitering, talade på premiären av konferensen Kvalitetsvård tidigare i veckan. Hans erfarenhet är, att när personalen får möjlighet att själva visa upp sin verksamhet, så skapar det stolthet. Några exempel på saker som Göran Modin tagit med från de studiebesök han gjort med sina ledningsgrupper är Ikeas introduktionsfilosofi ”Från kaj till kassa” där varje ny medarbetare får veta hur hela varuhuset hänger ihop. Han tycker också att Försvarsmaktens övningsfokus är värt att ta efter.

”Men vi är ju så speciella!”

Göran Modin har arbetat med studiebesök i flera av de verksamheter han lett. En invändning brukar vara: ”Men vi är ju så speciella!” Så lät det till exempel när han föreslog att några av undersköterskorna på Södersjukhuset skulle få besöka Clarion hotell i Stockholm i syfte att lära sig av hotellets erkänt goda kundbemötande.

En till kassa, tack

En av sakerna som kom fram när några undersköterskor från ortopeden gick på studiebesök i hotellets reception var att hotellreceptionen öppnade en kassa till när det kom många gäster samtidigt.

– Det är lustigt att man var tvungen att besöka Clarion för att upptäcka det. Studiebesök kan göra att extrema självklarheter kommer upp till ytan.

Fler nyheter

Hur betalar man för engagemang?

Krönika

Hur viktig är lönen för att motivera medarbetare? Vad är egentligen belöningarna för arbete? Dessa frågor har studerats i många år runtomkring i världen. I den spännande nya svenska boken ”Lön och motivation” (Liber förlag), av löneexperterna AnnCharlotte Bretan och Johan Tesslin, utvidgas begreppet belöning till att handla om ledares investeringar av pengar, tid och […]

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här