Svenskar jobbar mer än EU-snittet

Arbetsvecka Svenskar arbetar mer än genomsnittet– men i många andra EU-länder jobbar man mer. Det visar ny statististik från Eurostat.

Svenskar jobbar mer än EU-snittet
Foto: Adobe Stock

Islänningarna är Nordens arbetsmyror. De slår alla oss övriga grannar på fingrarna med en genomsnittlig arbetsvecka på 39 timmar. Nästa lika flitiga är dock svenskarna, med 38,9 timmar i veckan. Den finska arbetsveckan snittar på 36,2 timmar, medan Norge och Danmark ligger på 35,5 respektive 35,4 timmars arbetsvecka.

Siffrorna kommer från EU:s statistikkontor Eurostat, som visar att genomsnittet för EU som helhet är 37,5 timmar men att skillnaderna mellan olika EU-länder är betydande. De längsta arbetsveckorna har Grekland (41,0 timmar), Polen (40.4), Rumänien och Bulgarien (båda 40.2). EU:s kortaste arbetsvecka finner man i Nederländerna (33,2 timmar), följt av Tyskland (35,3) och ovan nämnda Danmark.

Vanliga arbetstimmar är antalet timmar per vecka som vanligtvis arbetas i huvudjobbet. Statistiken inkluderar både heltids- och deltidsanställda. Följaktligen påverkar de olika andelarna av deltidsarbetare över länderna resultaten, förutom de olika legala och vanliga längderna på arbetsveckan.

Se undersökningen här

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.