Snyggt kontor är en strategifråga

Vingliga bord, sjaskig soffa och hoptorkade växter? Satsa på interiören! Ett fint kontor ger dig nämligen lojala medarbetare.

Ett snyggt kontor ger lojala medarbetare. Därför är kontorsinredning en strategisk fråga, menar Christina Bodin Danielsson, som forskar om kontor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och är kontorsarkitekt vid Brunnberg och Forshed arkitektkontor. Om kontoret är snyggt så påverkas nämligen medarbetarnas bild av det egna företaget och de talar väl om sin arbetsplats. Det får till följd att arbetsgruppen svetsas framåt och att varumärket stärks.

– Sociala medier har blivit viktigt. Om den interna bilden av företaget inte stämmer överens med den externa bilden så händer det att medarbetare lägger ut saker om företaget som pr-avdelningen inte kan styra över, säger Christina Bodin Danielsson.

Inte bara yta

Men det handlar inte endast om utseende. Medarbetarna måste också känna att de har kontroll över sin arbetsplats, det är nyckeln till att de ska trivas. Samtidigt blir de anställda mindre irriterade om lokalerna är funktionellt inredda. Därför är ett eget rum det bästa alternativet, där den anställde har full kontroll över sin arbetsplats. Men även flexkontor, ett aktivitetsbaserat kontorslandskap utan egen arbetsplats med många tillflyktsrum, fungerar bra. Av samma anledning är ett traditionellt kontorslandskap förkastligt enligt Christina Bodin Danielssons forskning. De som sitter i traditionella kontorslandskap har sämst hälsostatus och trivsel, troligen just för att de saknar möjligheten att själva kontrollera till exempel störningar och interaktion med andra.

De kontor som får medarbetarna att trivas har en del gemensamma komponenter. Christina Bodin Danielsson har delat med sig av sin kunskap till Vd-tidningen om hur ett välinrett kontor ser ut.

Fakta

Tio prydliga tips

1. Minimalism och färglöshet kontra färg

Vitt är en smidig färg eftersom den gör kontoret ljust, men det finns studier som visar att minimalistiska och färglösa miljöer är dåliga för människan. Dessutom uppskattar människor färg. Få därför in färg och konst i kontoret.

2. Tillflyktsrum

För de som sitter i ett kontorslandskap är det viktigt att kunna dra sig undan och få en stunds avskildhet för att kunna ringa ett samtal eller för att samla tankarna.

3. Avslappningsrum

De som inreder avslappningsrum med hängmattor och bönsäckar inser snabbt att rummet används till mycket mer än bara avslappning. På grund av rummets personliga karaktär är medarbetarna bekväma i rummet och använder den till möten och löneförhandlingar.

4. Utsikt

En fin utsikt är något som många glömmer bort, men som är viktigt för välbefinnandet. Utsikt över grönska bör eftersträvas. Om det inte är möjligt går det bra med grönska inomhus. En växtvägg eller krukväxter fungerar utmärkt.

5. Arkitektoniska detaljer

En eldstad, en skulptur i entrén eller snidade ledare i trapphuset är sådant som medarbetarna uppskattar och gärna berättar om. När inredningen är lite påkostad så tycker folk att det visar på omsorg.

6. Konst och lull-lull

Olika konstverk, eller kanske en vinnarvägg med priser och troféer, ökar medarbetarnas tillhörighetskänsla – de känner stolthet och lojalitet vilket i förlängningen stärker företagets varumärke.

7. Naturmaterial

Trä och andra naturmaterial är alltid uppskattade, oavsett om det är i golv eller i inredningsdetaljer.

8. Textilier

Finns det ofta för lite av och kan användas i en större utsträckning. Textilgolv är uppskattat och dämpar samtidigt ljudet. Gardiner vid varje arbetsplats är bra, även i dagens stora kontorshus av glas som har självreglerande sådana. Den som har en egen gardin kan själv reglera ljusinsläppet.

9. Reception

Det personliga mötet är viktigt och många för därför fram en bemannad reception som viktig.

10. Fikarum

Stimulans är viktigt, vilket kan fås i fikarummet.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.