Så lyckas de med delat ledarskap

Ledarskap och styrning I snabbväxande Svea Solar delar vd:n och den globala HR-chefen på ledarskapet. Det är en viktig nyckel för att klara sin tillväxtresa.

Så lyckas de med delat ledarskap
I dag verkar Svea Solar på fem marknader runt om Europa med att förse privatpersoner, företag och markägare med solenergilösningar.

Svea Solar, som är Sveriges största solenergibolag, skapade hösten 2020 en global ledningsgrupp och Hanna Mannberg rekryterades som global HR-chef. Under våren 2022 fick hon ännu mer att säga till om i företaget när ledningen valde att införa ett delat ledarskap mellan henne och vd Erik Martinson. Båda rapporterar nu till styrelsen och är gemensamt ansvariga för verksamheten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Fakta

5 tips på hur man organiserar ett delat ledarskap

  1. Gemensam agenda och samsyn i mål och prioriteringar.
  2. Förtroende i ledningsgruppen.
  3. Tydlig ansvarsfördelning.
  4. Kommunicera ansvarsfördelningen internt.
  5. Dagliga avstämningar.

– Människorna och affären är tätt sammankopplade för att vi ska lyckas framöver, konstaterar Erik Martinson.

Hanna Mannberg har tidigare varit HR-chef hos flera andra svenska företag.

– Det som skiljer det här upplägget från det traditionella HR-jobbet är dels mitt starka mandat, dels att HR-funktionen har ett uttalat kommersiellt värde, vilket inte är fallet i alla företag, säger hon.

Erik Martinson och Hanna Mannberg leder tillsammans Svea Solar.

Likvärdig position

Upplägget är att Hanna Mannberg fokuserar mer internt och på människorna och Erik Martinson på mer externa frågor med fokus på affärsperspektivet. Båda har samma position och mandat. De har gemensamt ansvar för budget, styrelsearbete, ledningsgrupp och rekrytering av nya chefer.

Svea Solar är ytterst noggranna i sitt rekryteringsarbete.

– Det gäller att bygga rätt organisation och att kunna attrahera topptalangerna. A och O är att få fungerande team med kompetenta ledare. Därför gäller det att vi kan erbjuda en inspirerande arbetsplats där medarbetarna trivs och kan utvecklas, konstaterar Hanna Mannberg.

Erik Martinson betonar att samsynen mellan honom och Hanna Mannberg handlar om att skapa en kommersiell succé.

– Samtidigt som vi ska ha den bästa arbetsplatsen har vi högt ställda krav på medarbetarna att de verkligen lever upp till företagets värderingar.

Svea Solar är inne i en mycket snabb tillväxtresa där det delade ledarskapet är en mycket viktig förutsättning för att de ska kunna klara detta på ett bra sätt där lönsamhet och medarbetarnas välmående går hand i hand.

Sten sax och påse

Svea Solar startades 2014 av Erik Martinson och Björn Lind, i en lägenhet i Solna. Detta skedde efter att de tagit examen från Linköpings universitet där de tillsammans gick civilingenjörsutbildningen Industriell ekonomi. Beslutet att starta eget togs efter att Erik fått nej på fem jobbansökningar hos Tesla.

– Vi spelade sten, sax, påse om vem av oss som skulle bli vd och det blev jag som drog det längsta strået, berättar Erik Martinson och skrattar hjärtligt.

De reste till Tyskland för att själva lära sig att installera solceller. De första åren var arbetsbeskrivningen bred för både Erik Martinson och Björn Lind, som åkte runt och installerade solpaneler på tak över hela Sverige. Det hann bli runt 150 installationer innan efterfrågan blev för stor och de kunde anställa sina första medarbetare.

Sedan har utvecklingen gått mycket snabbt. 2019 vann de priset DI Gasell som det snabbast växande startupföretaget i Sverige. I dag verkar de på fem marknader runt om Europa med att förse privatpersoner, företag och markägare med solenergilösningar. 2022 utsågs de till ett av Europas mest snabbväxande företag av Financial Times och de har ungefär 1 200 anställda runt om i Europa. I år räknar Svea Solar med att anställa ytterligare 600 personer och målet är att bli 5 000 medarbetare till 2025. Siktet för 2023 är att öka omsättningen med 80 procent och att komma över 3,5 miljarder.

– Vår vision är densamma nu som när vi startade nämligen att ersätta smutsig energi med solenergi så snabbt som möjligt, säger Erik Martinson.

Han medger att han som ingenjör var lite fyrkantig i sitt HR-tänk under de första åren som han och Björn Lind drev företaget.

– Men undan för undan insåg jag att vi både måste fokusera både på lönsamhet, ett starkt ledarskap och på att skapa en attraktiv företagskultur där medarbetarna trivs och dit talangerna söker sig. Nu har vi en stark organisationen där alla dessa pusselbitar finns med, avslutar Erik Martinson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.