Retorikbubblan #3: Hörs jag?

Retorikbubblan Som mottagare älskar vi instinktivt att den som talar intar rummet. Försök därför höja volymen ett snäpp över "bekvämlighetsregistret", är det tredje rådet i Retorikbubblan, med avsändare Per Furumo och Jan Ragnartz.

Retorikbubblan #3: Hörs jag?

Vi har tittat på tempo. När man talar om den muntliga kommunikationens underliggande byggstenar är det bra att börja i den änden. För tempot påverkar så mycket, inte minst röstläge/volym. Det är lätt att i snabba tempi hamna i högre register än det normala och då finns risk för att rösten klingar spänt. Som mottagare värjer vi oss instinktivt mot spända röster.

Försök att alltid utgå ifrån ditt ”bekvämlighetsregister”. Bekvämlighetsregistret är det register du använder under normala, avslappnade förhållanden. Men – i den professionella talarsituationen, det vill säga under anföranden, presentationer och liknande, kan du utifrån bekvämlighetsregistret tjäna på att höja volymen något. Bara ”ett snäpp” räcker. (Även om du använder mygga.) Det där snäppet har nämligen desto större psykologisk effekt. I nordisk kultur är det vanligt att vi inte vågar, vi tror att vi förhäver oss. Synd, för som mottagare älskar vi instinktivt att den som talar intar rummet, tar naturlig plats. Vi tycker dessutom om att höra bra, motsatsen kan till och med göra oss irriterade.

Alldeles för många är ofrivilligt defensiva i det skarpa läget. Som mottagare vill vi känna att den som talar är ”mjukt offensiv”. Då blir vi bekväma.

Per Furumo är föreläsare, utbildare och konsult i talarträning/retorik/presentationsteknik med många stora företag och organisationer bland kunderna. Jan Ragnartz är grafisk formgivare, Art Director och illustratör i Sverige och internationellt. Tillsammans gör de Retorikbubblan för VD-tidningen.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.