Samhällskostnaden för längre sjukfrånvaro hamnade år 2024 på nästan 92 miljarder kronor, enligt Skandias årliga rapport. Denna hisnande siffra baseras på det ekonomiska värde som går förlorat vid långtidssjukfrånvaro och är därför en kostnad som i främst betalas av svenska arbetsgivare.
– Höga sjukfrånvarotal har en direkt inverkan på ett företags lönsamhet och konkurrenskraft. Förebyggande åtgärder är därför en fråga som ledningsgrupper och styrelser bör ta på större allvar, säger Lars Roth, CSO på MedHelp Care.
Detta innebär 1% lägre sjukfrånvaro i pengar
Arbetsgivare uppskattas betala i snitt 100 000 kronor för varje fall av långtidssjukfrånvaro. Ofta mer beroende på yrkets komplexitet. En sjukskrivning för dessutom ofta med sig fler negativa effekter. Närmsta kollegorna får en ökad börda och riskerar i sin tur hamna i stressrelaterad ohälsa och sjukfrånvaro – en ond cirkel som kräver ännu mer resurser för att brytas. Det mest lönsamma alternativet är därför att sätta in resurser i ett långt tidigare skede.
MedHelp har räknat ut vad ett företag på 500 anställda med en snittlön på 30 000 kronor och en sjukfrånvaro på sex procent kan spara in på en procents sänkt sjukfrånvaro. Svaret blev 2 100 000 kr/år.
Denna siffra gäller bara en procents minskning. Företag som jobbar systematiskt och proaktivt, som agerar när medarbetare uppvisar tidiga tecken på ohälsa, har goda möjligheter att sänka långtidsfrånvaron med så mycket som 50 procent. Talar vi hårda nyckeltal kan hälsoinvesteringar därmed få reell positiv effekt på resultaträkningen.

Foto: MedHelp Care
Psykisk ohälsa – nästan hälften av kostnaderna
Skandias rapport visar att psykisk ohälsa som orsak till långtidsfrånvaro ligger på 46 procent, att jämför med 30 procent år 2010. Psykisk ohälsa står med andra ord för 43 miljarder kronor av den totala samhällskostnaden.
Riskerna bakom ökad psykisk ohälsa i arbetslivet är många, inte minst för individen själv. Sett ur ett kostnadsperspektiv finns skäl till oro då individer som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa ofta har högre risk för lång sjukfrånvaro, återkommande sjukfrånvaro och även förtidspension.
Genom att agera på tidiga signaler på ohälsa och investera i friskfaktorer på arbetsplatsen kan du som arbetsgivare undvika att bolaget hamnar i en ohållbar situation, både kostnads – och hälsomässigt.
Ta kontroll över sjukfrånvaron
Då en liten andel av anställda på ett företag tenderar stå för merparten av den totala sjukfrånvaron är det avgörande att fånga upp individer med tidiga signaler på ohälsa i god tid.
MedHelp har med hjälp av årtionden av sjukfrånvarostatistik tagit fram en AI som identifierar personer med tidiga tecken på ohälsa. Systemet är enkelt, säkert och allt baseras på data. På så sätt kan HR och chefer jobba mer effektivt med förebyggande hälsa.
Vill du veta mer om hur ni kan ta kontrollen över sjukfrånvaron genom vår Hälsoplattform med AI? Boka ett möte så berättar vi mer!