Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ökad livskvalitet huvudskäl för flyttbenägenhet

Digitalisering & IT En ny undersökning visar att om det blir aktuellt med distansarbete även på längre sikt kan nära fyra av tio kontorsarbetare tänka sig att flytta till en annan del av Sverige eller utomlands. Huvudskälet är ökad livskvalitet.

Ökad livskvalitet huvudskäl för flyttbenägenhet
Det är intressant att se att så många har reflekterat över att flytta och ändra sina liv på grund av den rådande situationen. Foto: Adobe Stock

Totalt är 38 procent av svenska kontorsarbetare beredda att flytta antingen till en annan del av Sverige eller utomlands om det blir aktuellt med distansarbete även på längre sikt. För männen är andelen högre – 41 procent jämfört med 34 procent för kvinnor.

– Det är intressant att se att så många har reflekterat över att flytta och ändra sina liv på grund av den rådande situationen. Tekniken för distansarbete har funnits sedan tidigare, vilket möjliggör flytt för de som vill och kan. För arbetsgivare ger det också ökad möjlighet att bredda sin rekryteringsbas, säger Suzana Drakulic, Sverigechef på molntjänstföretaget Citrix som beställt undersökningen från Sifo.

15 procent uppgav att de kan tänka sig att flytta till en annan del av Sverige, 5 procent utomlands, medan 18 procent angav antingen till en annan del av Sverige eller utomlands. Yngre är mer beredda att flytta än äldre. I åldersgruppen 18–34 år är 46 procent beredda att flytta, medan 28 procent i åldersgruppen 50–65 år uppgav att de kan tänka sig att flytta.

Det är framför allt ökad livskvalitet, som till exempel att komma närmare naturen, som är huvudskälet till flyttbenägenheten med 68 procent som uppgivit det alternativet. Det näst vanligaste svaret är att komma närmare släktingar och vänner som 15 procent uppgivit. 7 procent anger minska boendekostnaderna medan 9 procent svarar ”annat skäl”.

– Coronapandemin har visat att kontorsarbetare kan arbeta på distans minst lika produktivt och med samma tillgång till teknik som på kontoret, dessutom i en säker miljö. Detta ökar möjligheterna för var de anställda bosätter sig, avslutar Suzana Drakulic.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.