Lyssnande vd letar efter motiverade lagspelare

vd i vardagen Vilka är din viktigaste arbetsuppgift just nu? I Vd-tidningens serie "Vd i vardagen" ställer vi den och ytterligare några frågor till vd:ar runt om i landet. Nu har vi ringt upp Sture Ericsson, vd för Dalarna Science Park, som hjälper näringslivet med innovation.

Lyssnande vd letar efter motiverade lagspelare
Henrik Hansson

Sture Ericsson, vilken är din viktigaste arbetsuppgift just nu?

– Vi bygger upp en funktion där näringsliv, akademi och det offentliga kan mötas för att skapa innovativt företagande och hållbar tillväxt. Företag, entreprenörer och forskare ska kunna komma till oss för att utveckla sitt företag eller sin idé för att skapa nya produkter och tjänster. Funktionen vi ska bygga är ny för vår region. Min viktigaste arbetsuppgift nu är att säkerställa vår framtida finansiering, att skriva projektansökningar till möjliga finansiärer.

Vad kan företagare i Dalarna vänta sig av er?

– En av våra uppgifter är att öka förnyelseförmågan i näringslivet. Hos oss går det alltid att stöta och blöta utmaningar. Om det är något vi inte kan själva kopplar vi ihop företag med andra. Innovation sker ofta när människor träffas och det vill vi bidra med.

Vilken är din största utmaning det kommande året?

– Att ha ett team av medarbetare som trivs och känner sig motiverade. Jag kan inte tala om hur de ska göra sitt jobb utan det krävs att de själva har en stark motivation. För det behöver vi ha den bästa laguppställningen. Det är det viktigaste jag jobbar med.

Hur gör du för att lyckas?

– Jag försöker vara en lyssnande chef, höra vad alla har för utmaningar och coacha. Jag har alltid en öppen dörr och försöker peppa och ge uppmuntran när de gör goda insatser. Jag fattar inte beslut åt medarbetarna men finns här för att diskutera, sedan beslutar de själva.

Om du fick önska dig något som skulle underlätta i jobbet, vad skulle det vara?

– Jag hör ofta att vår verksamhet gör nytta, men det är svårt att hitta finansiering och tar mycket kraft att söka projektpengar. Det borde finnas en nationell finansieringsmodell till det 30-tal innovationscenter som finns i Sverige. Jag skulle också vilja jämna ut stödet mellan stad och landsbygd, att landsbygden inte kommer på undantag.

Vad är roligast i ditt jobb?

– Att se andra lyckas – medarbetare eller företag som vi jobbar med som lyckas.

Vad är svårast?

– När vi misslyckas, med projektansökningar eller med ett företag som inte går bra. Det är inte kul. Då är det min roll att blicka framåt och ta nya tag.

Vad gör du för att koppla av efter en arbetsdag?

– Inte så mycket. Jag kanske tar en promenad eller är i naturen, åker skidor på vintern och kajak på sommaren. När jag är ledig är jag ledig. Jag försöker att inte ta hem jobbet. Jag har haft ett långt arbetsliv och har insett att man behöver ha tid att reflektera och återhämta sig.

Fakta

Sture Ericsson

Gör: Vd för stiftelsen Dalarna Science Park i Borlänge som hjälper näringslivet med innovation.Antal medarbetare: 23.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.