Lön eller utdelning – så ska du tänka som vd och ägare

Ägare & styrelse För en vd som också är ägare i sitt bolag är valet mellan lön och utdelning en central fråga. Det handlar inte bara om personlig ekonomi och skatteoptimering, utan även om att balansera företagets långsiktiga värde och tryggheten för dig själv och dina anställda. Skatterådgivaren Björn Öhrman berättar hur du bör tänka.

Lön eller utdelning – så ska du tänka som vd och ägare
Björn Öhrman är auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton. Foto: Pressbild.

Valet mellan lön och utdelning påverkas av en rad faktorer, som om du är ensam ägare eller delar bolaget med andra, företagets ekonomiska situation, och vilka skatteregler som gäller. Svaret är inte alltid glasklart, men ofta är en kombination av både utdelning, pension och lön bäst för att både skapa trygghet och få bra med pengar i plånboken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Lön – trygghet och sociala skyddsnät

En av de största fördelarna med lön är att den ger dig rätt till sociala skyddsnät som sjukpenninggrundande inkomst, föräldraförsäkring och pensionspoäng. Men det är framför allt lönen upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt som ger dessa fördelar. För 2025 ligger brytpunkten för statlig inkomstskatt på 643 100 kronor per år för dig som inte fyllt 66 vid årets ingång, det vill säga en lön på 53 590 kronor per månad. Brytpunkten är 733 200 kronor för dig som fyllt 66 år vid inkomstårets ingång. Här måste man även beakta att man kan ha andra inkomster som också räknas i den totala inkomsten så som exempelvis pension.

– Löner upp till brytpunkten är avgörande för att bygga upp ett grundläggande skyddsnät. När du börjar ta ut högre lön betalar du större andel i skatt utan att fullt ut få motsvarande ytterligare sociala förmåner tillbaka, förklarar Björn Öhrman, skatterådgivare på Grant Thornton.

Har du en hög lön betalar du en progressiv skatt som snabbt ökar när du når brytpunkten. Ditt bolag kan dessutom visa ett sämre resultat om du tar ut för hög lön, vilket kan påverka både dess värde och din framtida utdelningspotential. Björn Öhrman lyfter att det är viktigt ha bolagets framtid i åtanke, särskilt inför en eventuell försäljning.

– En köpare tittar på bolagets resultat och intjäning. Om lönerna är för höga eller för låga ger det en missvisande bild som kan påverka värderingen negativt, säger han.

Utdelning – skatteförmånligt men inte enbart positivt

Att ta ut vinst som lågbeskattad utdelning är ofta en mer skatteeffektiv strategi. Enligt det så kallade 3:12-regelverket kan du ta ut utdelning till en skatt på 20 procent, upp till ett årligt gränsbelopp. För den som äger hela sitt bolag och redan tagit ut lön upp till brytpunkten kan utdelning vara det mest förmånliga alternativet för ytterligare uttag.

– Skillnaden i beskattning mellan hög lön och lågbeskattad utdelning kan vara betydande, säger Björn Öhrman. Jämför du 100 000 kronor i lön med samma belopp som utdelning, kan den totala skatten skilja sig markant. Det visar verkligen hur viktigt det är att planera sin ersättning.

Foto: Grant Thornton.

Men utdelning har också sina begränsningar. För det första är gränsbeloppet inte obegränsat, och det påverkas bland annat av faktorer som bolagets lönesumma och antalet anställda. För det andra krävs det ofta en grundtrygghet i form av lön för att kunna ta del av sociala skyddsnät.

– Att bara ta utdelning är riskabelt, särskilt om du har barn, hus eller andra ekonomiska åtaganden. Du måste tänka på vad som händer om du blir sjuk eller något oväntat inträffar, säger Björn Öhrman.

Flera delägare

Äger du hela bolaget själv har du i princip frihet att välja mellan lön och utdelning, men valet bör baseras på bolagets lönsamhet och vilken ekonomisk bild du vill visa omvärlden. För bolag med flera ägare blir valet mer komplext. Här handlar det inte bara om vad som är skattemässigt fördelaktigt, utan också om rättvisa och transparens mellan ägarna. Då behöver du balansera din egen ersättning för det arbete du gör med att inte gynna de andra ägarna på din egen bekostnad.

– Om du avstår lön och i stället tar utdelning, så ökar bolagets vinst. Men den vinsten delas ju mellan alla delägare, säger Björn Öhrman.

Skräddarsy din strategi

Med de förändringar som föreslås i 3:12-regelverket från 2026, kan strategin för 2025 bli särskilt viktig. Här gäller det att följa utvecklingen och vara flexibel, framhåller Björn Öhrman.

– Det råd vi ger nu är att ta ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt. Om det visar sig att löneuttagskravet i 3:12-regelverket ändå blir aktuellt, kan du justera genom att ta ut extra lön i slutet av året.

Fakta

Tre tips för lön vs utdelning

  1. Ha en genomtänkt strategi.
  2. Se till att du har en grundtrygghet med lön, men var inte rädd för att utnyttja utdelningens skattefördelar.
  3. Anpassa alltid din plan efter din livssituation, förändringar i regler och bolagets egna förutsättningar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.