Grundfrågan när vi träffar Staffan Ekholm för en intervju är varför många företag inte har tillräcklig fart på sitt innovationsarbete? Han har jobbat länge med frågan och hans företag har tagit fram en process kallad Sling för att hjälpa företag att systematisera decentralisera innovation för att ta framoch nya affärsmöjligheter och hitta lösningar på svåra utmaningar och härigenom se vari svårigheten ligger.
Konsten att fånga upp idéer i företaget
Innovation Det krävs en attitydförändring för att få en högre fart på innovationsarbetet. För i framtiden kommer förmågan att ha ett systematiskt innovationsarbete vara avgörande för företags överlevnad. Det menar Staffan Ekholm som driver företaget ”Another Tomorrow” specialiserat på att hjälpa andra företag att få fart på innovationsarbetet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Det är en svår fråga. O men ofta så blandar man ihop innovationsarbete med FoU-arbete, men det är två skilda saker, konstaterar han. Med FoUInnovation handlar det intesnarare om att hitta innovativa lösningar utifrån ett läge där man kopplar samman olika saker som redan existerar än att uppfinna eller forska fram nya. Kanske är två av dem enkla.
Han poängterar att det i sammanhanget inte sällan kan vara bra att ha ett utifrånperspektiv när man ska arbeta med innovation. För innovation finns i vardagen, det gäller bara att se möjligheternaexisterande saker från nya perspektiv.
– Så ett tips för att öka innovationskraften är att försöka utveckla sin förmåga att se möjligheter, säger Staffan Ekholm. Kanske handlar det exempelvis om att utveckla en befintlig vårdprocess eller något annat och men göra det på ett annorlunda lite annorlunda sätt, med människor med olika bakgrund.
Hur gör man?
Generellt pekar han på att innovationsbehovet framöver kommer att öka. I takt med krav på exempelvis en hållbar omställning eller den digitaliseringsrevolution som pågår behövs nya lösningar. Men hur ökar man då sin innovationskraft?
Ett sätt är att försöka se det som sker ur olika perspektiv, både inifrån och utifrån den berörda organisationen. Att arbeta tvärvetenskapligt och involvera de som berörs av det område man arbetar med är avgörande för att ta sig an en utmaning med nytt perspektiv. Benchmarking kan exempelvis vara ett redskap där man tittar på hur andra branscher gjort.
– Vi arbetar aktivt med Det kan också vara smart att blanda team, roller och kompetenser, för att kunna se på företeelser med nya ögon, säger Staffan Ekholm.
Det är också viktigt att tidigt testa sina idéer, exempelvis genom att arbeta med prototyping. Att översätta idéer till exempelvis bilder, videos eller enkla fysiska konstruktioner gör det betydligt enklare för människor att förstå dem. Att bara i text beskriva dem riskerar leda till en låsning vid semantik, menar Staffan Ekholm.
Ett ytterligare grepp är att lära sig testa systematiskt och att arbeta med visuell prototyping. Att illustrera med bilder gör det betydligt enklare för människor att förstå. Att bara skriva ner idéer i dokument är fel, menar Staffan Ekholm.
– Visualisering gör det lättare för hjärnan att verkligen ta till sig av idéns innebörd och syfte förstå, säger han.
Kulturen viktig
Slutligen är det viktigt att man kan skapa en innovativ kultur i ett företag eller verksamhet. Det måste vara tillåtet att testa och misslyckas. Det får inte finnas några ”dåliga idéer”, så länge man lär sig från dem.
– I sammanhanget är det viktigt att ha en tydlig vision som gör att alla är med på tåget och tror på målet, betonar Staffan Ekholm.
Med rätt kultur och ett systematiskt arbetssätt kan prototyping bli väldigt framgångsrikt. Har man med oliktänkande, förmår visualisera och har tydliga processer så stöttar det resan på ett bra sätt.
Han beskriver att de själva hjälper företag med just den processen som kan vara allt ifrån ett par dagar till flera månader, beroende på uppgiftens omfattning som kan ta upp till fem dagar. Men han betonar att det är en process alla företag kan lära sig för att utveckla sitt innovationsarbete.
Hinder finns
Slutligen, vilka är de största hindren för en framgångsrik innovationsprocess?
En fara är att man som framgångsrikt företag får hybris och tror att man kommer att fortsätta vara stora och framgångsrika bara för att man är det just nu. Det kan faktiskt gå snabbt utför.
En annan fara är att man stänger av vad som sker i omvärlden och bara tuffar på.
– Om kundernas beteende ändras gäller det att förstå vad som skerhänga med, säger Staffan Ekholm. Kunden har alltid rätt.
Innovationsarbetet måste till slut bli en del av Sedan är kulturen alltid viktig i sammanhanget. Finns inte en stöttande kultur dör innovationsarbetet.
Tips för att få i gång innovationsarbetet
- Jobba med er kultur och tillåt medarbetarna att testa och göra fel. Som ett stort amerikanskt företag beskriver det: ”Failure is an option”. Och lär från det.
- Försök arbeta med en fastställd process för prototyping.
- Visualisera gärna när nya möjligheter ska beskrivas. Det minskar avstånden mellan olika kompetenser och chefsnivåer och gör det lättare att komma till kärnan av en idé.. Den mänskliga hjärnan har mycket svårare att ta till sig dokument än bilder.
- Försök blanda team med olika kompetenser, roller och kulturer för att få säkerställa olikhet i perspektiven innovativ dynamik.