Hur går man som ledare i takt med omvärlden?

Ledarskap & Styrning Just nu är ledarskap av flera anledningar extra utmanande. Digitaliseringen driver upp utvecklingstakten och chefer upptäcker hur gamla sanningar inte håller. Man saknar den kunskap som seglat upp som central och inte ens hederliga organisationsmodeller slår väl ut. Vad behöver då en ledare för att gå i takt med en snabb omvärld?

Hur går man som ledare i takt med omvärlden?
Foto: AdobeStock

Ann Hellenius och Per Mosseby har skrivit boken Alltid relevant. I den utforskar de hur man blir en bra ledare i en samtid präglad av digitalisering, artificiell intelligens och exponentiell utveckling. Medan vissa verksamheter konstant utvecklas utan att de anställda behöver jobba ihjäl sig jobbar andra med en alltmer pressad personalstyrka. Hur kan vi utveckla vårt ledarskap och självledarskap i en tid präglad av snabb förändring?

Nycklarna i denna bok handlar om hur man som ledare alltid håller sig relevant i en snabbrörlig omvärld. Om hur allt börjar med en ökad självkännedom och kongruens; om hur tillit driver fram snabbfotade verksamheter; om hur utveckling numera sker i ekosystem och vad detta innebär för ledarskapet; om hur man själv och ens medarbetare kan bli nyfikna på utveckling samt hur förmågan att fokusera och att organisera för ett hållbart liv blivit allt viktigare.


– När vi har diskuterat vårt ledarskap i relation till det som digitaliseringen håller på att förändra har vi funnit ett antal områden som är centrala för att lyckas fortsätta vara relevant som ledare. Vi har valt att kalla dessa områden för nycklar. Med hjälp av våra nycklar öppnar vi dörrar som leder in mot större genomförandekraft, tillit, medskapande, innovation och hållbarhet både i arbetslivet och privat, skriver de.

Ann Hellenius har lång erfarenhet av ledande roller både inom det privata näringslivet och i det offentliga. Hon sitter som ledamot i styrelserna MSAB, Volvo Finans Bank och Synsam och varit verksam som CIO för Scandic Hotels, Stockholm stad och Bankgirot. Hellenius har blivit utsedd till Årets CIO i Sverige och även European CIO of the year. Hon har nominerats till “Årets ledare” av tidningen Chef och Veckans affärer har listat henne som en av näringslivets mäktigaste kvinnor inom tech. Sedan ett antal år är hon medlem i regeringens digitaliseringsråd.

Per Mosseby är digitaliseringsexpert och har en bakgrund som internetentreprenör, kommun- och landstingspolitiker samt chef för digitaliseringen på Sveriges kommuner och regioner (SKR) och brinner för att utveckla det offentliga samhället med hjälp av ny teknik. Han har varit ledamot av regeringens digitaliseringsråd under fyra olika statsråd, studerat datateknik vid KTH och arbetar nu som rådgivare åt teknikföretag. Han sitter i flera styrelser och är bland annat styrelseordförande för doktor.se.

Alltid relevant ges ut av bokförlaget Volante.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.