Handbok för oförutsägbarhet

I boken "Handbok för oförutsägbarhet – Hur du kan bemöta en komplex och kaotisk värld" har Nicholas Fernholm samlat strategier för organisationer och företag att använda sig av när något oförutsett eller en kris uppstår.  

Handbok för oförutsägbarhet
Nicholas Fernholm

Nicholas Fernholm, som nominerades till Årets Talare 2022, var en av alla personer som fick uppleva pandemin inifrån. Våren 2020 var han logistikchef på SLSO under byggnationen av Älvsjö fältsjukhus. På mindre än två veckor lyckades man bygga upp ett fullt fungerande fältsjukhus med 600 extra vårdplatser när krisen var som störst. Man stod också inför en utmaning i att få tag i rätt skyddsutrustning och annan viktig materiel när världen stängde ner och importer stannade upp. Handbok för oförutsägbarhet bygger på Nicholas upplevelser under pandemin och om hur man bör bemöta komplexa problem och kriser som uppstår.  

– Vårt samhälle har vant sig vid att dela upp saker i dess minsta beståndsdelar och genom detta tro att man har kontroll. Men vad händer när problemen man möter inte går att förenkla, dela upp, förstå eller prognostisera? I den här boken vill jag visa varför alla svar på ”hur man borde agerat” är problematiska och varför denna efterkonstruktion inte ger svar på hur vi bör agera i framtiden, säger Nicholas Fernholm.

Läs mer: Efter pandemin nu försämras jobbhälsan

När coronapandemin härjade som värst var det tack vare en VVS-tekniker som vårdpersonalen i Region Stockholm slapp stå utan andningsskydd. När allt ser hopplöst ut kan de mest oväntade lösningar visa sig. Hur kommer det sig? I boken förklarar Nicholas Fernholm varför och guidar samtidigt genom den kaotiska tid då vården mot alla odds lyckades ställa om för att bemöta coronakrisen. Vidare får vi också läsa om olika komplexa system och hur de fungerar och ta del av konkreta tips på hur organisationer bäst kan finna lösningar på oförutsägbara problem – nästa gång de uppstår.

”Jag hoppas vi kan se all komplexitet under nästa kris, där små idéer från oförutsägbara ställen kan ha den största effekten. På så sätt kan vi i stället för att leta konkreta svar, våga agera i osäkerhet. Att inte vänta på klarhet, utan agera med kort framförhållning och fokusera på att möjliggöra ramverk som tillåter människor att handla i en otrygg, riskfylld miljö. När marken rör på sig nästa gång så håller vi inte fast vid vår trygghet, vår brandslang eller vår rutin, utan vi tillåter lösningar att komma från oväntade håll.”

– ur boken som släpps den 6 oktober

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.