4 experttips: Så skapar du hållbara leverantörskedjor

Hållbarhet Många företag är osäkra på hur hållbara och motståndskraftiga deras leverantörskedjor är. Här är experternas tips för att stärka arbetet med underleverantörerna.

4 experttips: Så skapar du hållbara leverantörskedjor
Foto: Adobe stock

En ny undersökning från KPMG visar att bara 55 procent av världens företag anser att deras leverantörskedjor är stabila och motståndskraftiga mot framtida utmaningar. Hot som målas upp är geopolitiska spänningar, ekonomisk osäkerhet, extrema väderhändelser och cyberhot.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

För att diskutera dessa frågor anordnade den brittiska nyhetstjänsten Edie nyligen ett webbinar med experter från byggkedjan Travis Perkins, stormarknadskedjan Sainsburys och Storbritanniens standardiseringsorganisation BSI.

Här sammanfattas experternas viktigaste fyra tips:

  1. Främja rättvisa löner: Under webbinaret lyftes betydelsen av att skapa social hållbarhet genom rättvisa löner. Sainsbury’s berättade om sitt åtagande om att varje köpt banan ska bidra till rättvisa löner för arbetare. Detta, menar man stödjer både livsvillkoren hos arbetarna och de miljöinitiativ som bedrivs.
  2. Inför kanaler för feedback: Skapa öppna dialoger och bygg samarbetsrelationer med leverantörer genom tydliga kanaler för feedback från de anställda. Detta möjliggör direkt kommunikation med arbetare i leverantörskedjan och bidrar till snabb identifiering och åtgärdande av arbetsrelaterade problem.
  3. Genomför scenarioanalys: Gör analyser för att försöka förutse hur olika klimatscenarion kan påverka leverantörskedjorna. Detta underlättar samarbete för en rättvis övergång inom industrin och säkerställer motståndskraft genom att förstå och kommunicera hållbarhetskrav till leverantörer.
  4. Förstå regleringarna och vänta inte på nya: Engagera dig proaktivt med de hållbarhetsrelaterade regleringar som väntar och förbered företaget och leverantörer på att samla den nödvändiga data som kommer att behövas. Att förstå och följa regleringar förbättrar enligt experterna förtroende och trovärdighet bland konsumenter.

Här kan du se hela webbinaret på Edie.com

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.