Gunilla Osswald prisad som bästa vd 2023

Utmärkelse Gunilla Osswald har utsetts till Årets börs-vd på European lifestars awards. För Vd-tidningen beskriver hon sitt vinnande ledarskap som värderingsdrivet och byggt på självledarskap.

Gunilla Osswald prisad som bästa vd 2023
Gunilla Osswald.

Gunilla Osswald leder det Uppsalabaserade Bioarctic, mest känt för sin bromsmedicin mot Alzheimer, Lecanemab. Hon har nu mottagit utmärkelsen som årets vd för börsnoterade bolag, “Public CEO of the year”, vid den årliga European lifestars awards i London. Vid galan prisas både bolag och personer inom den europeiska lifescience-industrin.

Fakta

Så jobbar Gunilla Osswald med ledarskap

”Ledarskapet är centralt i en organisation för att skapa långsiktig framgång, inte bara på ledningsnivå. Hos oss på BioArctic arbetar vi kontinuerligt och målmedvetet med ett tydligt värderingsdrivet ledarskap byggt på självledarskap, individbaserat ledarskap och projektledarskap. Det är viktigt vad man gör men också hur. Ett inkluderande ledarskap anser jag är viktigt.

En annan central aspekt är hur du rekryterar. För mig har det varit viktigt att arbeta med en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Varje individ i vår organisation har ett stort ansvar för att hjälpa till att driva företaget framåt, då är rätt person på rätt plats centralt.

Avslutningsvis har jag arbetat mycket med att skapa en gemensam agenda för alla oss som arbetar på företaget. Vi har alla en del av framgången oavsett vilken roll du har och därför firar vi tillsammans när vi lyckats ta nya steg på vägen mot att hjälpa patienter.”

Till Vd-tidningen säger Gunilla Osswald att hon är ”otroligt glad och stolt över att uppmärksammas med denna prestigefyllda utmärkelse”.

– Det är en bekräftelse på att det målmedvetna arbete med ett tydligt värderingsdrivet ledarskap byggt på självledarskap, individbaserat ledarskap och projektledarskap, som används i hela bolaget, ses och uppmärksammas. Det skapar rätt förutsättningar för vår organisation att framgångsrikt förse patienter världen över med banbrytande behandlingar mot bland annat Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom, säger hon.

Det är inte första gången hon prisas för sitt ledarskap. 2019 fick hon utmärkelsen Årets farmaceut, enligt motiveringen för hennes ”gedigna karriär och omvittnat goda ledaregenskaper”. Gunilla Osswald som alltså i grunden är farmaceut har en lång bakgrund inom forskning och läkemedelsutveckling på Astra och Astra Zeneca.

”Happy-happy”

På Bioarctic tillämpas självledarskap och en samarbetsprincip som går ut på att i kollaborationer alltid sträva mot att alla intressenter ska känna sig nöjda.

– Jag tror också att det faktum att vi är en liten organisation, med en stor organisations kunskap – vi har många väldigt seniora ledare bland våra anställda – ger oss möjlighet att utmana och leverera bra kvalitet till partners och andra intressenter för att skapa positiva resultat för alla. Happy-happy kallar vi det, säger Gunilla Osswald.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.