Fastna inte i bilden av dig själv som ledare

Ledarskap Att vara en autentisk ledare, följa sina värderingar och vara öppen med vem man är, är hett inom ledarskapsområdet. Men en för enkel syn på att vara autentisk kan leda helt fel, menar Herminia Ibarra, professor i ledarskap vid den internationella handelshögskolan Insead.

Fastna inte i bilden av dig själv som ledare
Shutterstock

Att vara ny ledare är nervöst, men att säga det till nya medarbetare kan i värsta fall få dem att tappa förtroendet för dig.

Motsatsen blir också lätt fel, att som Margaret Thatcher odla sin egen hårda ledarstil så långt att hon tyckte att hon hade rätt att skälla ut medarbetare som inte levde upp till hennes krav.

Kedja inte fast dig

Herminia Ibarra menar att ”autentisk” eller ”det här är min stil” inte får bli något att gömma sig bakom som ursäkt för att slippa utvecklas. Att vara dig själv måste kombineras och giftas ihop med vad som behövs för att lyckas.

Säg till exempel inte att du inte vill sälja in idéer eller spela på känslor i stället för på fakta, för att det känns manipulerande, utan våga testa att göra saker på ett nytt sätt.

Om du får kritik från medarbetarna, rationalisera inte kritiken med att säga att det ”faktiskt behövs hårda nypor för att få resultat”. Se bortom den bilden av vem du är, för du kan ha mycket att lära.

Experimentera fram din egen stil

Rådet från Herminia Ibarra är att plocka ihop en personlig ledarstil utifrån flera förebilder. Härma en bit från en ledare och andra bitar från andra för att få en mix som känns som ”du” och fungerar för det uppdrag du ska utföra.

Herminia Barra varnar för att avfärda andra som ”dåliga ledare” om de uppenbarligen lyckas. Var i stället öppen och våga prova.

Kan bli överraskad

Hon berättar om en ledare som fungerade bra i små grupper men hade svårt att ta in nya idéer vid större möten. Han pratade på länge och väl för att slippa konfronteras eller störas av andras idéer.

För att förändra det här införde chefen ett power point-förbud för sig själv och upptäckte att han lärde sig massor, både om hur det var att lyssna på andra och på vad de faktiskt sa.

Uppdatera synen på dig själv

Se också till att uppdatera berättelsen om dig själv och din ledarstil. Om du fungerat jättebra som hönsmamma och ledare behöver bilden ändå bytas ut när du får större utmaningar. Se det som att uppdatera din cv inför varje nytt uppdrag.

Vi får ofta rådet att ha en klar bild av oss själva som ledare, men se till att inte fastna i den bilden. Bli anpassat autentisk, så får du vara dig själv, men i samklang med andra.

Källa: Harvard Business Review

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.