De har tagit bort taket på semesterdagarna

HR & Arbetsmiljö It-företaget Unite4 har valt att ta bort taket på semester i hela koncernen globalt. Detta är ett led i företagets arbete med att skapa balans i livet för alla medarbetare.

De har tagit bort taket på semesterdagarna
Foto: Adobe Stock

Förra året utsågs Mike Ettling till ny koncernchef för Unit4. Ett av hans första initiativ var att ta bort taket på semesterdagar i hela Unit4 globalt. Ett led i det han valt att kalla “Work/Life Balance Policy”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Jag tror att människor trivs med att bli betrodda. På Unit4 bryr vi oss om vad folk får gjort, inte hur många timmar eller dagar de arbetar, säger Mike Ettling.

När man har tagit ut alla sina intjänade och eventuellt sparade semesterdagar och har nått sina mål så finns möjligheten att ta ut så kallade Work/Life Balance-dagar. Dessa tas ut som en betald ledig dag. Och är tänkta att användas för att ge möjlighet till återhämtning efter en intensiv period.

Enligt Susanne Björnhöfde, HR Manager Nordics på Unit4, finns ett stort signalvärde i slopandet av ett semestertak.

– Inte minst i dagens arbetsklimat med stora möjligheter för medarbetare i vår bransch att styra sin egen tid och där man känner ett stort ansvar för sina leveranser och kundens framgång. Då ska man också ha möjlighet att ta den ledighet och få den återhämtning man behöver, förklarar hon.

Reaktionen från kollegor och andra har varit positiv, framförallt till budskapet om att balans mellan arbete och fritid är viktigt.

– För oss i Sverige med en generös semesterlagstiftning och där många hos oss har komptid är det inte en jättestor skillnad i möjligheten att ta ledigt vid behov. Men att möjligheten finns för alla är positivt. I dagens digitaliserade samhälle där man kan vara uppkopplad överallt känner jag en stor stolthet i att vi på Unit4 tar bort taket på antal lediga dagar och ger den möjligheten med betald ledighet, säger Susanne Björnhöfde.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.