De blev Årets kooperativ 2022

En doldis i traditionella franchise-sammanhang kanske? Men inom kooperationen är de sedan länge en förebild för social impact. Nu prisas Vägen ut! kooperativen som Årets kooperativ Sverige 2022.

De blev Årets kooperativ 2022
Inom Vägen ut! utbildas alla medarbetare i social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Vägen ut! kooperativen erbjuder miljövänliga produkter och tjänster som skapar arbete åt människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Idag rymmer Vägen ut! så många som 14 olika kooperativ, med 127 anställda. 95 procent av medarbetarna har gått från bidragstagare till företagare. Som en bland flera positiva effekter av detta har 52 barn fått växa upp med en förälder som har ett arbete.

Inom Vägen ut! utbildas alla medarbetare i social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Företaget är miljödiplomerat och deras kaféer, restauranger och trädgårdar är KRAV-certifierade. De utvecklar också sina verksamheter mot cirkulära affärsmodeller.

Vägen ut! kooperativen är drivande i att mäta och kommunicera den effekt som socialt företagande har för platser och människor. Under 2021 räknar de den samhällsekonomiska vinsten till 63,5 miljoner kronor eftersom de får människor in i arbete och ut ur utanförskap. Genom sin franchisemodell kan nya kooperativ ta del av deras stora erfarenhet och kunskap, affärsutveckling, inspiration och stöd för att bli en del av ett marknadsledande varumärke.

I år fyller Vägen ut! kooperativen 20 år. Det som började som ett projekt, bland annat tillsammans med Coompanion Göteborg, har under åren vuxit till Sveriges största franchisekedja av sociala företag och gjort enorm social impact i Västsverige.

Delaktighet, egenmakt och kooperativ franchise visade sig vara framgångsfaktorer. Nu har kooperativet utsetts till Årets kooperativ Sverige 2022 av Coompanion, We Effect och Fremia.

Motiveringen lyder:

Genom långsiktigt arbete, där delaktighet och egenmakt fått stå i fokus, har Vägen ut! kooperativen utvecklat en fenomenal affärsmodell för social hållbarhet. De har visat att kooperativ franchise gör underverk inom till synes omöjliga branscher.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.