Bluff-vd:ar lurar till sig pengar via hackad e-post

Bedrägerier Antalet bedrägerier där en vd:s identitet kapas för att ge legitimitet åt snabba banköverföringar, har ökat med 900 procent. Ungefär vart femte bedrägeriförsök fullbordas och den vanligaste bluffsumman är cirka 350.000 kr.

Bluff-vd:ar lurar till sig pengar via hackad e-post
Shutterstock

Det blir allt vanligare att bedragare utger sig för att vara vd för ett bolag. Den allra vanligaste metoden som används är att bedragaren skickar ett mejl till en eller flera medarbetare på det företag som angrips och utger sig för att vara bolagets vd. Bedragaren ber medarbetaren göra en snabb och stor överföring till ett specifikt konto, ofta i euro, dollar eller pund, och hänvisar till ett akut läge. Bedrägeriet genomförs ofta vid tidpunkter när ordinarie vd är borta eller oanträffbar.

Dramatisk ökning

Enligt en kartläggning av Inyett, som arbetar med säkra affärer och kontroll av betalningar och leverantörer, har så kallade vd-bedrägerier i Sverige från 80 registrerade ärenden 2015 till över 800 registrerade fram till och med november 2016. Det är en ökning med 900 procent. Ungefär vart femte bedrägeriförsök fullbordas och den vanligaste bluffsumman är cirka 350 000 kr.

Drabbar stora och små

Inyetts kartläggning har skett med hjälp av underlag från Nationellt bedrägericenter. Sverige är det Skandinaviska land där flest bedrägerier har anmälts, men det syns en markant ökning i hela Europa. Flera av företagen som drabbats är stora svenska företag, men även mindre företag har råkat ut för den här typen av bedrägerier.

Innovativa bedrägare

– Ökningen är alarmerande och tyvärr finns det stor risk att siffrorna fortsätter att öka. Bedragarna är smarta och mycket innovativa. Det räcker inte bara med att göra kreditupplysningar eller söka information på nätet när man hanterar många anställda. Om företag hade haft en tydlig fördelning och bättre kontroll på sina utgående betalningar hade den här typen av problem kunna minska betydligt, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.