Akta dig för onda kostnader


Mitt jobb gör mig sällan känslomässigt berörd. Det är klart att jag ibland blir uppjagad, extra intresserad och allmänt engagerad. Däremot är det sällan som ämnena vi skriver om går hela vägen in i själen. I det här numret finns det ett sådant jobb med. Det handlar om ett av de där ämnena som vi inte riktigt vill ta i. Sexuella trakasserier på jobbet, eller som i den aktuella artikeln – en våldtäkt, har på samma gång väldigt lite och väldigt mycket med affärerna att göra.

Så klart ska trakasserier inte få existera, det står ju tydligt beskrivet i Arbetsmiljölagen. Ändå grasserar de på svenska arbetsplatser. En av sex drabbas någon gång enligt statistiken. Förutom att skada den drabbade sätter trakasserierna krokben för produktiviteten, ger badwill åt företaget och kan innebära att arbetsgivaren tvingas betala skadestånd. I temat som börjar på sidan 10 berättar vi om hur sexuella trakasserier kan komma till uttryck och om hur du som arbetsgivare kan förebygga och hantera problemet.

En annan sak som kostar är brist på engagemang. Det går att beräkna hur dyrt det blir att ha en personalstyrka som inte är på hugget. Upptäcker du att engagemangsnivån är för låg måste du göra något åt det. Men det räcker inte med att ställa till med ett event för att lyfta företaget, det menar vd:n Janne Björge som borde veta vad han talar om eftersom han driver en kommunikationsbyrå, en typ av företag som ju brukar förknippas med just event eller andra happenings. ”Engagemang bygger man långsiktigt” säger han i intervjun på sidan 46.

På tal om engagemang vill vi gärna engagera dig som läsare. Hör gärna av dig med dina tankar om tidningen till: jennie.j@vdtidningen.se.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.