5 tips för att kontinuerligt ladda batterierna

Arbetsmiljö Läkaren Clas Malmström menar att vi behöver utmana begreppet överansträngning och fokusera på ”underåterhämtning”, vilket ställer krav på mer proaktivitet hos alla människor som vill leva ett bra liv både hemma och på jobbet.

5 tips för att kontinuerligt ladda batterierna

Clas Malmström är läkare, specialiserad inom psykofysiologisk beteendemedicin och rehabilitering, uppmärksammad för sitt arbete med metodutveckling inom mental friskvård och psykiatrisk rehabilitering. Han har skrivit boken ”Ett bra liv är inte bekvämt” där han pekar på en skenbar paradox i Sverige idag. Trots att vi hör till de osjukaste länderna på planeten mår vi inte bra.

– De vanligaste bristfaktorerna är tillit och ro, vilket beror på intolerans för respektive svårigheter att komma till ro, oförmåga att slappna av, brist på avkoppling och omväxling, förklarar Clas Malmström.

Läs mer: Ta kontroll över din tid

Han menar att det är inte är överansträngning som orsakar psykisk utmattning utan ”underåterhämtning”. Bara för att man inte arbetar är det inte automatiskt så att man vilar med kvalitet och återhämtar sig. För att batteriladdning verkligen ska ske måste man först försätta sig i ett harmoniskt, rofyllt, närvarande sinnestillstånd.

Läs mer: Konsten att som stressad hantera krav på kreativitet

– ”Mental hygien” har blivit en bristkompetens. I den allmänna debatten framförs gång på gång åsikten att vi arbetar för mycket och att det är jobbet som stressar oss sönder och samman. Men vi svenskar jobbar mindre än i de flesta jämförbara länder. I själva verket är det inre stress oro, grubblerier, känsla av otillräcklighet, rädsla för kontrollförlust, duktighetsnoja och liknande egna tankemönster som har ökat. Yttre stressorer har vi svenskar faktiskt mindre av än i de flesta andra länder, fortsätter Clas Malmström.

Clas Malmströms 5 tips att kontinuerligt ladda batterierna

1. Mental avslappning och närvaro.

2. Andas med magen – långsamt! De flesta gör andningsövningar alldeles för fort och då blir det inte rätt effekt.

3. Omväxling – aktivera olika delar av hjärnan och kroppen från ena stunden till andra.

4. Motionera. Helst ute i friska luften.

5. Resonera med dina ”måste-känslor” och utmana kontrollbehovet som skapar onödig oro.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.