5 goda nyheter att kicka igång året med

Omvärldsbevakning Vad bättre att starta nya året med än en rejäl dos energi? Här är fem goda nyheter om ...

5 goda nyheter att kicka igång året med
Vi har roligare på jobbet igen! Foto: Stock Adobe.

1. Vi har roligare på jobbet

Bättre arbetsklimat och ledarskap, bättre feedback och färre bråk gör att vi tycker att det är roligt att gå till jobbet igen efter en period där det varit mer motigt. Det visar en undersökning baserad på insamlad data från 568 000 medarbetarenkäter, där man trycker lite extra på hur viktigt ledarskapet är.

– Medarbetarna är nyckeln till framgång. Vi ser gång på gång i vår data att engagerade medarbetare skapar lojala kunder, vilket påverkar resultatet på sista raden. Och ledare som får betyget utmärkta av sina medarbetare, det är de ledare som är bäst på att skapa just engagemang. Så genom att mäta och analysera medarbetarengagemanget är det möjligt agera på insikter om vad som kan förbättras i den egna organisationen, säger Sofie Johansson, affärsutvecklingsansvarig för medarbetarupplevelsen pе Brilliant Future.

2. Rekordmånga nya jobb

Det kommer att bli en urstark jobbtillväxt i hela landet under första kvartalet av 2022, enligt Manpowergroups undersökning Arbetsmarknadsbarometern. Det går framåt inom alla branscher, men allra mest inom parti- och detaljhandeln, som förutspås få en sysselsättningstrend på hela +47 procent. Byggbranschen får +35 procent medan tillverkningsindustrin får +29 procent. Sett över hela landet så blir det enligt undersökningen +34 procent.

Det är inte Norrland som går starkast, som man skulle kunna tro. Utan störst tillväxtpotential rapporteras från arbetsgivare i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län).

3. Många fler vill registrera varumärken

Antalet varumärkesansökningar hos Patent och Registreringsverket, PRV, ökade under 2021. Totalt blev det en ökning på 1,8 procent till 7 577 stycken. Men det är en ojämn fördelning sett över landet. I Jämtlands län och Västernorrland ökade de med hela 47 respektive 32 procent, medan antalet minskade med nära 40 procent på Gotland.

Men varför är det så viktigt med registrerade varumärken då? Patrik Rönnkvist, avdelningschef på Patent och Registreringsverket, PRV, förklarar:

– Vi vet att företag som vårdar sin immaterialrätt, som kan vara alltifrån affärsidé till logotype och domännamn, har bättre avkastning, högre löner och personal med högre kompetens jämfört med företag som inte tar hand om sina immateriella tillgångar.

4. Superstark tillväxtprognos

Sveriges tillväxt är tillbaka på nivåerna före pandemin, konstaterade finansminister Mikael Damberg under årets sista dagar. Under 2022 väntas tillväxten bli 3,4 procent för att sedan sjunka till 1,4 procent under 2023. När det gäller inflationen gör regeringen och Konjunkurinstitutet lite olika bedömingar. Regeringen tror på 2 procent medan Konjunkturinstitutet spår en inflation på 2,8 procent i år.

SCB å sin sida bedömer att arbetslösheten kommer att sjunka från 8,9 procent 2021 till 7,7 procent i år.

5. Näst bäst på innovationer i världen

Innovationer brukar ständigt och jämt lyftas fram som receptet på hur Sverige ska kunna behålla sin position globalt. Med tanke på senaste globala innovations-indexet borde vi kunna se framåt med stark framtidstro. Sverige har nämligen för tredje året i rad tagit en fin andraplats.

I senaste rankingen tog man särskilt hänsyn till i vilken mån länderna kunnat hålla uppe innovationstakten under pandemin samt digitaliseringen.

Här är världens 10 mest innovativa länder enligt Global Innovation Index

  1. Schweiz.
  2. Sverige.
  3. USA.
  4. Storbritannien.
  5. Sydkorea.
  6. Nederländerna.
  7. Finland.
  8. Singapore.
  9. Danmark.
  10. Tyskland.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.