Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Vd:ar vinner på att vara duvaktiga

Vd-rollen För att en vd ska lyckas med sitt uppdrag är konsten att samarbeta en nyckelfaktor. Ny forskning kring detta visar att vd:ar generellt sett är bättre på samarbete än andra.

Vd:ar vinner på att vara duvaktiga
Det som förvånade Jerker Holm, professor i nationalekonomi, var att vd:arna inte presterade bättre än kontrollgruppen genom att vara mer rationella eller själviska, utan i stället genom att samarbeta mer och vara mindre aggressiva.

Forskare vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Cornell University har nyligen presenterat en studie kring samarbete som är en del i ett långsiktigt forskningsprojekt som inleddes 2006.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Det är den första studien som använder en slumpmässigt utvald grupp av vd:ar och jämför dem med en kontrollgrupp av jämförbara personer, där deltagarna fattar beslut i flera experimentella strategiska spel.

– De 200 vd:arna för medelstora företag som deltog har alla sin bas i Kina, närmare bestämt i Yangtze-deltat, där bland annat Shanghai och Wenzhou ligger, berättar Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och specialist på experiment om spelteori.

Han står bakom studien tillsammans med professor Sonja Opper från Ekonomihögskolan i Lund och professor Victor Nee från Cornell University.

Fördelaktiga beteenden

Jerker Holm förklarar att spelteori till stor del handlar om att beskriva fördelaktiga beteenden i samspelet mellan olika parter. Två grundläggande begrepp är maximering av vinst respektive minimering av förlust. Grundläggande i många spel är också att spelarna har motstridiga intressen. Genom att utsättas för en rad val med olika konsekvenser, får deltagarna ta ställning till hur de skulle agera i olika fiktiva scenarier.

– Ett av spelen som vi använde var det klassiska Fångarnas dilemma, berättar Jerker Holm.

I det spelet kan två fångar välja mellan att ange den andre eller hålla tyst. Om de bägge anger varandra åker de fast, om båda håller tyst går de fria. Om den ene anger den andra medan den andra håller tyst får den förste en belöning, medan den andra får ett hårdare straff.

De andra två spelen var Chicken och Battle-of-the-Sexes.

– Det mest slående resultatet är att vd:arna inte svarar som de ”borde”, enligt tidigare teorier. Vi ser också att de tjänar ekonomiskt på att samarbeta och spela mindre aggressiv, säger Jerker Holm.

Chefernas beteende i alla spel skilde sig väsentligt från kontrollgruppen.

– De samarbetade mer i Fångarnas dilemma och spelade mindre hökaktigt i Battle-of-the-Sexes och Chicken-spelen. När de förväntade vinsterna räknas ut, är skillnaderna väsentliga mellan grupperna, där vd:arna tjänar mellan 11 och 44 procent mer än kontrollgruppen i dessa spel.

Det som förvånade forskarna var att vd:arna inte presterade bättre än kontrollgruppen genom att vara mer rationella eller själviska, utan i stället genom att samarbeta mer och vara mindre aggressiva.

– Den nationalekonomiska teorin om hur företag agerar på konkurrensutsatta marknader utgår från att ledningen ser prissättning, etablering och val av kvantiteter som strategiska spel. Därför går det att jämföra den teoretiska förutsägelsen mot vd:arnas faktiska beteende i denna typ av spel, förklarar Jerker Holm.

Måna om sin image

En möjlig tolkning av resultatet är enligt honom att den privata marknaden kräver mindre aggressiva och mer samarbetsvilliga ledare än forskare tidigare antagit.

– Vd:ar i lite större företag är också måna om sin image och vill vara bra förebilder och då går det inte att bete sig aggressivt.

Han konstaterar att det är mycket ovanligt att man kan genomföra den här typen av spelteoretiska experiment med vd:ar. De är upptagna och svåra att få tag i, men den här gången hade forskarna ett stort antal assistenter som hjälpte till och sökte upp cheferna.

– Alla länder har sin egen kultur och man ska alltid vara försiktig med att generalisera från specifika studier. Samtidigt deltar privata företagare i Kina i samma beslut som företagare gör i andra länder. En fördel med att studera vd:ar i just Kina är att den privata företagsamheten där är så ung varför de flesta vd:ar är ”riktiga” entreprenörer som ofta startat verksamheten själva istället för att till exempel ärva den, avslutar Jerker Holm.

Platsannonser

Strategi & målstyrning

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.