Ledningsgruppsdagen 2016 en succé

Ledarskap Ledningsgruppsdagen 2016 lockade över 350 deltagare – vd:ar och ledningsgrupper från hela Sverige, som fick ta del av ett fullmatat program om utmaningar, möjligheter och konsten att samarbeta i grupp.

Ledningsgruppsdagen 2016 en succé
Karin Thorsell

Det är en myt att bara vi jobbar i grupp så lyckas vi bättre än om vi jobbar var för sig, sa psykologen och organisationskonsulten Helena Tronner, som dagens första talare.

 
Helena Tronner
Helena Tronner pratade om högpresterande ledningsgrupper.

– Vi är dåliga på att stanna upp och reflektera och ifrågasätta vad vi gör. Ställ utforskande frågor. Vad handlar det här problemet om? Är det egentligen ett symtom på något annat? Sa hon och konstaterade att ju mer stressade vi är, desto snabbare är vi att hoppa över problemformuleringen och i stället kasta oss rakt in i ”action”.

Skapa positiva vanor

Psykologen Oskar Henriksson gick igenom hur man skapar goda vanor: Var konkret – säg inte att du ska bli en bättre lyssnare utan vad du ska göra, som att ställa fler följdfrågor, knyt ihop vanan med något du ändå gör – som att skicka ett sms med positiv feedback till en kollega varje gång du kliver på bussen, och till sist: belöna dig.

Oskar Henriksson
Oskar Henriksson visar vägen till bättre vanor.

– Det kan handla om en finkaffe, en ledig helg eller eller en exklusiv ring. I ledningsgruppen kan ni tänka ut tio olika belöningar och när ni haft ett bra möte drar ni lott om vad ni ska belöna er med, sa Oskar Henriksson.

Utnyttja starka sidor

Inom ledningsgruppen finns ganska säkert olika personligheter utifrån hur extroverta, hur förändringsvilliga, hur ordentliga, konfliktsökande och känslomässigt balanserade vi är. Ledarskapskonsulten Fredrik Claesson menade att de här personligheterna inte behöver finnas allihopa – vi behöver inte ta in fyra introverta för att balansera de extroverta.

– Styr på vad ni vill uppnå och var stolt över den du är. Fråga dig ”Hur kan jag använda mina styrkor?” och ”Hur använder vi de andras styrkor?”

Sluta understödja offer

På Ledningsgruppsdagen hölls också tre valbara seminariepass och på varje pass gick det att lyssna på talare på temat effektivitet, ledarskap och strategi.

Arash Gilan
Arash Gilan var moderator under Ledningsgruppsdagen. Arash Gilan var moderator under Ledningsgruppsdagen.
 

Arash Gilan, vice vd för Viva Media Group, höll i dagen och ledarutvecklaren Alexander Holmberg knöt ihop dagen och uppmanade alla att sluta delta i kedjan förövare-offer-hjälpare där chefer för att slippa vara förövare lätt blir hjälpare till medarbetare som ständigt hittar något att vara offer inför.

– Var självständig. Säg till den som ser sig som ett offer: Det här är inte ok. För vi hjälper dem inte genom att vara hjälpare.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.