Var femte chef drömmer om ett annat jobb

Ledarskap Arbetslivspanelen Manpower Work Life visar att var femte chef drömmer om att jobba som något annat än som chef. De drömmer istället om en karriär som exempelvis författare, projektledare eller äventyrare.

Var femte chef drömmer om ett annat jobb
Shutterstock

– Många chefer upplever yrket som stressigt och har svårt att uppnå en balans mellan arbetstid och fritid. Kanske är det så att drömjobb som författare och äventyrare egentligen handlar om att ha mer frihet att disponera sin egen tid, säger Monica Längbo, hr-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Undersökningen visar också att fler än var tredje svensk drömmer om ett chefsjobb och bland chefer har nästan sex av tio just chefsyrket som sitt drömjobb. Vd-rollen är det mest eftertraktade jobbet bland cheferna.

 Cheferna själva lyfter fram den höga arbetsbelastningen, de långa arbetsdagarna och stressen som de största nackdelarna med yrkesrollen. De största fördelarna är möjligheten att fatta beslut och påverka, att kunna leda och utveckla andra samt den personliga utvecklingen en chefsroll innebär.

– Det är tydligt att det inte är prestige eller pengar, utan möjligheten att utveckla sig själv och andra, som motiverar cheferna. För att behålla sina chefer är det viktigt att arbetsgivare underlättar för cheferna att hålla en rimlig arbetsbelastning och hjälper dem utvecklas i sin chefsroll, berättar Monica Längbo.

Fem i topp-lista: Drömjobbet för chefer som inte vill vara chef

1. Författare

2. Projektledare

3. Äventyrare

4. Ingenjör

5. Kock

Topp tre-listor: Upplevda för- och nackdelar med chefsrollen

Fördelar

1. Det ger möjlighet att få fatta beslut och påverka

2. Det ger möjlighet att leda och utveckla andra

3. Det ger möjlighet till personlig utveckling

Nackdelar

1. Det innebär hög arbetsbelastning

2. Det innebär långa arbetsdagar och mindre fritid

3. Det är stressigt

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.