Nya regler för representation

Avdrag Efter årsskiftet får du inte längre göra kostnadsavdrag för representationsmåltider, men däremot får du göra ett momsavdrag.

Nya regler för representation
Shutterstock

Vid årsskiftet slopades avdragsrätten för representationsmåltider som lunch, middag, supé och annan förtäring. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde, är däremot fortfarande avdragsgilla. Skatteverket har hittills ansett att gränsen för avdrag vid enklare förtäring i samband med representation går vid 60 kr per person och tillfälle.

För representationsmåltider får du i fortsättningen göra momsavdrag på upp till 300 kronor per person, för extern representation och ett momsavdrag på upp till 200 kronor per person, när du representerar internt.

Catering

Om du har anlitat en restaurang- eller cateringfirma för både mat och alkoholhaltiga drycker är momssatsen för mat 12 procent och 25 procent för alkohol. Om utgiften är mer än 300 kronor exklusive moms, ska avdraget för moms beräknas på den verkliga fördelningen mellan mat och alkohol.

Schablonavdrag

Skatteverket accepterar att du beräknar avdraget enligt en schablon. Avdrag kan då göras med 46 kr per person och tillfälle. Det gäller under förutsättning att kostnaderna överstiger 300 kr exklusive moms och att den debiterade momsen är minst 46 kr per person och tillfälle.

De nya reglerna om representationsavdrag för måltider började gälla den 1 januari 2017 och tillämpas på beskattningsår som börjar 1 januari och senare. För brutna räkenskapsår som börjat före 2017 fortsätter de gamla reglerna att gälla fram till räkenskapsårets slut.

Räkna ut momsavdraget för lunch och middag här

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.