Så hanterar du personalens pandemihundar

HR & Arbetsmiljö I samband med att arbetsgivare nu utvärderar effekterna av distansarbete kan det medföra problem för hundägare som gjort hemmakontoret till en vardag. Simployers experter hjälper dig med tänket kring detta.

Så hanterar du personalens pandemihundar
Att ha hund ger ingen rätt att jobba hemifrån. Foto: Adobe Stock

62 894 hundar registrerades under pandemin vilket är den högsta siffran sedan 1973.

– Att ha hund ger ingen rätt att jobba hemifrån, men i de verksamheter där arbete kan ske på distans tycker jag arbetsgivaren bör se över om och hur det går att underlätta för en anställd att ta hand om sin hund, exempelvis genom att vissa dagar arbeta hemifrån. Ett annat sätt att underlätta är att om möjligt låta hunden följa med till jobbet, men det kräver en riskbedömning av arbetsmiljön före beslut, menar HR-expert Ida Ljungberg.

Kan arbetsgivaren bjuda på hunddagis?

– Ja, men kostnaden för att ha hunden på ett hunddagis är en privat levnadskostnad. Så om arbetsgivaren står för kostnaden har den anställde fått en skattepliktig förmån som värderas till marknadsvärdet. Arbetsgivaren kan ju naturligtvis, om han vill, betala ut en särskild ersättning varje månad mot att den anställde visar att han eller hon har haft kostnaden, förklarar skatteexpert Lennart Salomonsson.

Vad bör vi tänka på om vi minskar möjligheterna till distansarbete?

– Förklara anledningen till ökad kontorsnärvaro väl för medarbetarna och undvik klichéer som ”det är bra för kulturen” eller ”vi behöver träffas IRL”! Om arbetsgivaren inte kan förklara varför det är bra för kulturen att arbeta på kontoret eller varför ni behöver träffas oftare kommer det vara svårt att få medarbetarnas förståelse och man kommer sannolikt mötas av motstånd. Minskad möjlighet till distansarbete kan leda till att medarbetare söker sig till andra arbetsgivare, varnar Ida Ljungberg.

Arbetsgivaren har arbetsledningsrätt, vilket innebär att det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet i sin verksamhet och som sätter upp regler och policyer för hur arbetet ska utföras.

– Arbetstagaren har skyldighet att anpassa sig efter arbetsgivarens ordningsföreskrifter. Har man dock avtal om rätten till distansarbete kan det avtalet inte ensidigt ändras av arbetsgivaren. Ändringar kräver en överenskommelse eller ytterst en omreglering av anställningen, avslutar arbetsrättsexpert Natalia Björkman Szklarska.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.