Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Modiga Människor Målar Mer

Modiga Människor Målar Mer

”Nej, nej, nej, inte ännu en chef som snackar målstyrning! Jag står inte ut!”

Varför ska du ha mål över huvud taget? Forskningen är entydig. Sätter du mål presterar du och gruppen bättre. Hur mycket bättre? Målpsykologer som Locke & Latham har visat att de som sätter rätt sorts mål presterar 15-30 procent bättre. Det är mycket stora siffror och borde få varenda vd och chef att lägga en ansenlig tid på att jobba med mål. Ändå vet vi att många medarbetare tycker att målsättning och målstyrning är ungefär lika kul som att slå sig på tummen med en hammare. Varför är det egentligen så? Det beror oftast på tre skäl. Gör en spaning. Känner du igen dig själv eller någon annan:

1: Okunskap

De förväxlar mål med fluffiga strategier (Vi ska bara sälja till stora bolag), idiotiska uppdrag (Varje inkommande samtal ska klaras av på max en minut), och önskemål (Vi vill bli ansedda som innovativa). Om du kan svara på frågan: ”Hur vet vi att vi lyckats?” då har du ett mål. Annars inte. Ett mål har ett enda kriterium: Det ska vara tydligt. Resten handlar bara om etik, attityd och prestation.

2: Inkompetens

Framför allt om du är osäker som chef och har ett stort kontrollbehov parat med minimal flexibilitet. Du vill i så fall detaljstyra din omgivning. Den sortens chef har ofta låg tillit till sina medarbetare. De involverar extremt lite. De är micro-managers. De säger: ”Om vi fixar detaljmålen så kan jag visa att i alla fall jag gjort rätt, och få min bonus även om det inte leder mot våra övergripande mål eller vår vision.”

3: Rädsla

De förväxlar sin prestation med sin person, sin aktivitet med sin identitet. Det betyder att deras självkänsla går upp och ner beroende på om de lyckas eller misslyckas. Når de målet är de nöjda (eller åtminstone inte missnöjd). Missar de blir de bedrövade. Bättre då att inte ha några mål… Hur många omkring dig har nyårslöften? Inte många. De står inte ut med att de kan misslyckas.

Vad kan du göra då? Lär dig vad som är ett mål. Gör det attraktivt. Involvera personalen i hur de ska nå dit. Lita på människorna. Stötta mer än du styr. Tillåt er att spänna bågen och därmed att ibland missa målet.

Bra mål är fantastiska. Bra mål sätter fart på arbetsglädjen och prestationen. Bra mål motiverar.

Kommunikation, arbetsglädje och resultat går hand i hand. Kommunicera som en ledare. Skapa motivation som en ledare. Nå era mål som en ledare.

 

Antoni Lacinai är föreläsare, författare och utbildare i kommunikation, mål och möten. Han har de senaste 25 åren jobbat med att hjälpa företagsledare att förbättra sin kommunikation. Han har nu senast skrivit boken ”Effektiva möten”.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.