Modet kan förvandla sättet att leda

Ledarskap Bakom ett av världens mest sedda TED-talks står forskaren Bréne Brown. I dem och i en rad bästsäljande böcker har hon lärt ut vad det innebär att våga vara sårbar, att resa sig stark och att trotsa livets vildmark. I den ny boken Mod att leda visar hon nu hur man kan omvandla dessa idéer i praktiken och ta ett steg vidare inom ledarskap och på så vis hitta sitt eget mod till att leda.

Modet kan förvandla sättet att leda

– De senaste två åren har jag och mina medarbetare forskat, utvärderat, misslyckats, börjat om, lyssnat, observerat, tittat, utvecklats och lärt oss mer än vi någonsin hade kunnat tro. Som om det inte räckte med det har jag också fått möjlighet att sitta ner med några av de främsta ledarna i världen och lära mig av dem. Jag längtar så efter att få berätta om det jag har lärt mig, hur det kan förvandla vårt sätt att öppna oss för varandra, varför det fungerar, varför det är riktigt svårt ibland och vad jag fortfarande inte lyckas få till, säger Brené Brown.

Brené Browns föredrag om sårbarhet vid TEDx-konferensen har visats närmare 30 miljoner gånger och hennes Call to courage hade premiär på Netflix under 2019. Mod att leda vänder sig till den som vill välja mod före bekvämlighet, som vill göra skillnad och vill börja leda. Ledarskap handlar enligt henne inte om titlar, status och makt över andra människor. Ledare är de som håller sig själva ansvariga för att upptäcka potentialen i människor och idéer, och sedan kan utveckla den potentialen. Men ett modigt ledarskap i en kultur som definieras av brist, fruktan och osäkerhet kräver att man vågar bygga upp de gåvor och kvaliteter som är unikt mänskliga. I boken presenterar hon vad det är människor har, till skillnad från maskiner: Empati, gemenskap och mod att påbörja.

I Mod att leda ger Brené Brown handlingskraftiga strategier och verktyg för att göra ett modigt arbete och ta jobbiga samtal med öppna hjärtan.

”Grundtrygghet är en stökig historia, en process där vi lär oss och lär oss av med saker, tränar oss och misslyckas och överlever en del missar. Det är inte den sortens självförtroende som består av skrytsam arrogans eller tillgjordhet, och den bygger inte på skitsnack – den är äkta och gedigen och bygger på självinsikt och övning. När vi väl ser hur modet kan förvandla vårt sätt att leda kan vi ta den tunga, kvävande rustningen som gör oss så små och byta den mot en grundtrygghet som lyfter oss och stöttar oss i försöken att vara modiga” — ur boken

Mod att leda ges ut av bokförlaget Libris

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.