Många anser att de lägger för mycket tid på sin mobil

Personligt En rapport från Deloitte visar att smartphone-användning påverkar allt fler svenskar negativt, bland annat genom påverkan på sömnvanorna.

Många anser att de lägger för mycket tid på sin mobil
Foto: Adobe Stock

I dag är vi mer eller mindre beroende av vår smartphone, både på arbetstid och på fritiden. Men nu kommer signaler om att många svenskar känner att det håller på att utvecklas till ett beroende med negativa konsekvenser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Enligt en rapport från Deloitte (Digital consumer trends 2023) anser allt fler svenskar att de håller sig vakna senare än planerat på grund av användning av sin mobiltelefon. I åldersspannet 16–75 år är det enligt rapporten 44 procent som uppger att de är uppe längre på kvällarna på planerat på grund av sin telefonanvändning.

Knappt 70 procent uppger också att de, så fort de vaknar på morgonen, sträcker sig efter mobiltelefonen.

– Överanvändning av smartphones är ett välkänt fenomen, ofta kopplat till psykisk ohälsa och koncentrationssvårigheter. Trots det visar studien att det är många som kämpar med att dra ner på sin skärmtid och ändra sina digitala vanor, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte i ett uttalande.

Rapporten visar att det är yngre generationer som är mest beroende av sina mobiltelefoner. I åldersgruppen 16–24 år är det 75 procent som tycker att de använder sin smartphone alltför mycket.

Läs hela rapporten från Deloitte här

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.