Konsumtionen avslutade året svagt

Affärerna Konsumtionen var högre i slutet av 2021 än ett år tidigare, men något under nivån 2019. Inom tjänstesektorn var försäljningen 51 procent högre under förra veckan än motsvarande vecka i fjol, men samtidigt 23 procent lägre än motsvarande vecka 2019, alltså innan pandemin slog till. Det visar Swedbanks kortstatistik. 

Konsumtionen avslutade året svagt
Även om konsumtionen har återhämtat sig betydligt från det ovanligt svaga pandemiåret 2020 så är den fortfarande lägre nu än den var före pandemin. Foto: Adobe Stock

Under veckan 25 december-1 januari var konsumtionen som helhet 17 procent över nivån 2020 men 4 procent under 2019. Det visar statistik som tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

-Även om konsumtionen har återhämtat sig betydligt från det ovanligt svaga pandemiåret 2020 så är den fortfarande lägre nu än den var före pandemin. Kortstatistiken visar inte på något uppsving under jul och nyår, berättar Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Varukonsumtionen under årets sista vecka var 14 procent högre än under motsvarande vecka 2020 och oförändrad jämfört med 2019. Utvecklingen varierar mycket mellan olika sektorer. Medan det har skett en ökning av försäljningen av mat och dryck jämfört med 2019 så ligger försäljningen av hemelektronik och kläder långt under nivåerna 2019.

Försäljningen inom hotell och restauranger återhämtade sig under andra kvartalet 2021 när restriktionerna drogs tillbaka, men sedan dess har utvecklingen varit dämpad. Konsumtionen av resor, taxiresor och kultur är fortsatt betydligt lägre än före pandemin.

-Blickar vi framåt så förväntar vi oss en återhämtning i hushållens konsumtion, samt en normalisering av hushållens konsumtionsmönster, under 2022. Medan den pågående spridningen av covid-19 kan leda till en tillfällig dämpning av exempelvis tjänstekonsumtionen så är hushållens finansiella förutsättningar fortsatt gynnsamma. Det borde kunna innebära att hushållens konsumtion återhämtar sig helt under året, säger Andreas Wallström.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.