Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kommunerna med bäst företagsklimat

Företagsklimat Solna har det bästa lokala företagsklimatet enligt Svenskt Näringslivs nya rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Årets klättrare är Oxelösund och allra sist på listan hamnar Smedjebacken.

I årets rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner är det återigen Solna som tar guldplaceringen. Ny tvåa blir Sollentuna, följd av Upplands Väsby.

– I år är det Stockholmskommunerna som dominerar i toppen. Sollentuna har haft topplaceringar förut, men för Upplands Väsby är det första gången, säger Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Sörmland framåt i raketfart

Årets raket är Oxelösund som lyfter 130 placeringar och hamnar på plats 134.

– Utvecklingen är mycket positiv i flera Sörmlandskommuner. Även Vingåker, Katrineholm och Eskilstuna tar rejäla kliv framåt. Katrineholm erövrar sin överlägset bästa position någonsin, plats 121. Det är spännande att följa kommuner som omvandlas och utvecklas, säger Carolina Brånby.

Norrland och storkommunerna avancerar

Årets ranking visar också att flera kommuner i Norrland avancerar. Bjurholm klättrar till plats 38 och går därmed om Timrå som bästa Norrlandskommun. Förra årets jumbo, Sollefteå, klättrar hela 45 placeringar.

Flera större kommuner såsom Helsingborg, Stockholm, Linköping och Västerås klättrar flera placeringar och återfinns bland de 40 bästa. Sist i årets rankning hamnar Smedjebacken i Dalarna.

Undersökningen baseras till två tredjedelar på enkätsvar från totalt 31 000 företagare och till en tredjedel på statistik från SCB och UC. Svenskt näringslivs definition av företagsklimat är summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Fakta

Läs mer

Läs hela rapporten här.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.