Hygien- och hälsobolaget Essity har tagit fram en rapport på temat åldersperspektiv på arbetsplatser. De har låtit TNS Sifo ställa åldersrelaterade frågor till 1 000 svenskar i sysselsättning samt 900 HR-chefer och funnit att så kallad ”korridorsålderism” är vanligt förekommande på svenska arbetsplatser.
FAKTA
6 siffror ur rapporten
Frågan som ställdes var: Har du någonsin upplevt ”korridorsålderism” på befintlig eller tidigare arbetsplats, det vill säga att någon pratar om ålder på ett skämtsamt eller nedvärderande sätt?
- Ja, jag har hört det men inte deltagit själv 19%
- Ja, jag har deltagit i det 11%
- Ja, jag har upplevt att det riktats mot mig 10%
Korridorsålderism som nedvärderande kommentarer eller skämt om ålder, och undersökningen visar att 33 procent av de tillfrågade har upplevt detta på arbetsplatsen. Pia Höök, ansvarig för mångfald-, jämställdhets- och inkluderingsfrågor på Essity, beskriver fenomenet som ett arbetsmiljöproblem som även kan försämra ett företags attraktionskraft på arbetsmarknaden:
– Att förlöjliga sina kollegor på grund av deras ålder kan bidra till en otryggare och mer exkluderande arbetsmiljö som både försämrar kulturen och företagets attraktionskraft. Det är viktigt att både arbetstagare och chefer är uppmärksamma på den typen av jargong och att man bryter mönstret snabbt, säger Pia Höök, ansvarig för mångfald-, jämställdhets- och inkluderingsfrågor på Essity.
Läs hela rapporten här
publicerad 29 september 2022