Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

7 tips på hur man säkrar IT-miljön i hemmet

Digitalisering & IT Hur man håller IoT-enheter och datorer säkra hemma är speciellt viktigt om hemmet också blivit arbetsplatsen. Det gäller att vara försiktig när man bygger sitt smarta hem.

7 tips på hur man säkrar IT-miljön i hemmet
Många IoT-enheter har fjärrsökningsfunktioner aktiverade för att kunna åtgärda fel. Det kan missbrukas. Foto: Adobe Stock

– Med allt fler uppkopplade enheter och inte minst en ökad andel hemarbete ökar risken för att man blottar sig och bjuder in cyberkriminella som är ute efter pengar och information, säger Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.

Här ger han sju tips som hjälper till att slå igen dörren för cyberkriminella. Samtliga rör IoT-enheter i hemnätverket och installationen av nätverk i allmänhet.

1. Koppla ur. Behöver jag använda den här enheten online? Om inte, överväg att ta bort den från ditt nätverk. Eller se till att stänga av den när du inte använder den. Att bara koppla ur den från vägguttaget är ofta allt du behöver göra.

2. Uppdatera. Vet jag hur jag uppdaterar produkten? Om inte, ta reda på hur! Om leverantören inte kan försäkra dig om säkerhetsuppdateringar, överväg att byta till någon som gör det.

3. Se över säkerheten. Vet jag hur jag konfigurerar enheten? Se till att du vet vilka säkerhetsinställningar som är tillgängliga, vad de är avsedda för och hur du ställer in dem.

4. Ändra standardinställningarna. Hur ser standardinställningarna ut? Många IoT-enheter har fjärrsökningsfunktioner aktiverade för att kunna åtgärda fel. Det kan missbrukas. Samma sak gäller standardlösenord (som skurkarna definitivt känner till). Kontrollera och ändra eventuella standardinställningar – innan du kopplar upp enheten.

5. Dela klokt. Hur mycket information delar jag? Om enheten är ansluten till en onlinetjänst bör du bekanta dig med hur mycket data som delas och hur ofta. Du kan gärna dela med dig av data, men känn dig aldrig pressad att ”maxa” inställningarna.

6. Använd separata nätverk. Kan jag dela upp mitt nätverk? Vissa hemroutrar låter dig dela ditt Wi-Fi i två nätverk som kan hanteras separat. Detta är användbart om du arbetar hemifrån eftersom det innebär att du kan placera dina privata IoT-enheter i ett gästnätverk och dina arbetsenheter som en bärbar dator på ett annat.

7. Rapportera problem. Vet jag vem jag ska vända mig till om det uppstår problem? Om du har tillgång till en IT-avdelning med teknisk support, se till att du vet var du ska rapportera något misstänkt. Fråga dem vilken information de vanligen behöver och ge den så tidigt som möjligt för att påskynda processen.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.