7 sanningar om ledarskap

Ledarskap Ledarskap handlar om att maximera teamets förutsättningar att prestera och att utveckla människor till sina bästa jag.

7 sanningar om ledarskap

Som ledare måste man tycka om människor, att utveckla individer och bygga laget för att

tillsammans med dem uppnå de uppsatta målen. Man måste brinna själv för att tända andra.

– Ska du bli bäst på ledarskap räcker det inte med att du gillar ditt jobb – du måste älska det, säger Johan Lindahl, som i tjugo år har jag arbetat med försäljning, marknadsföring och ledarskap, varav åtta år som företagsledare.

Sedan 2015 driver han sitt eget utbildningsföretag och de senaste fem åren har han föreläst om ledarskap, försäljning och service.

– Ledarskap är ingen popularitetstävling. Du måste älska att bli utmanad, ta de energikrävande diskussionerna och förmedla obekväma sanningar.

Framgångsrikt ledarskap

Utifrån hans bakgrund som beteendevetare och oräkneliga möten med både framgångsrika och mindre framgångsrika chefer har Johan Lindahl summerat sju valda sanningar om ledarskap som ligger till grund för hans nya bok Framgångsrikt ledarskap och hans syn på ledarskap.

Sanning 1

Alla människor är rätt

Han konstaterar att ”99,9 procent” av alla är bra människor som kommer att må bra, prestera och utvecklas under rätt förutsättningar och omständigheter.

– Lika övertygad är jag om att ingen människa kommer att må bra, prestera eller utvecklas under fel förutsättningar och omständigheter. Problemet är att det är få som vet vad som är rätt förutsättningar och omständigheter för just dem. Många har inte ens tänkt tanken, än mindre diskuterat den.

Johan Lindahl betonar att om du bemöter alla människor på samma sätt kommer du aldrig att lyckas med din kommunikation och ditt ledarskap.
Johan Lindahl betonar att om du bemöter alla människor på samma sätt kommer du aldrig att lyckas med din kommunikation och ditt ledarskap. Johan Lindahl betonar att om du bemöter alla människor på samma sätt kommer du aldrig att lyckas med din kommunikation och ditt ledarskap.

Därför menar Johan Lindahl att vi har ett samhälle med många bra människor som är på fel plats. Konsekvensen av det är bristande engagemang och människor som inte kommer till sin fulla rätt.

– Som ledare är det ditt ansvar att säkerställa att du har rätt personer på rätt platser och att du vet vad som triggar varje person till att bli sitt bästa jag.

Sanning 2

Framgång, hälsa och välmående

Den tekniska utvecklingen pågår i ett allt högre tempo. Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras, men Johan Lindahl hävdar att människan inte har förändrats i sin grundläggande natur.

– Vårt största psykologiska behov är fortfarande att bli bekräftade, känna oss behövda och vara en del av en helhet. Ensam är stark är därför ett av de dummaste påståendena genom tiderna. Ensam är svag, det är tillsammans som vi är starka och oslagbara.

Därför måste man omge sig med rätt människor, be om hjälp och hjälpa andra.

– Var omtänksam mot din omgivning, för det du får står i direkt proportion till vad du ger. Förtroende och starka relationer bygger du genom att lyssna, vara mentalt närvarande och genuint intresserad, säger Johan Lindahl.

Sanning 3

Du är personligt ansvarig för dina tankar, ditt beteende och det resultat du åstadkommer

När det gäller att hitta någon annan att skuldbelägga för våra egna tillkortakommanden uppvisar många av oss en häpnadsväckande kreativitet.

– Men vi är alla personligt ansvariga för våra tankar, vårt agerande och vår prestation, vilket också innebär att vi har all makt och all möjlighet att genomföra de förändringar vi önskar. Som ledare är det din uppgift att skapa en kultur där det är en självklarhet att vilja ta personligt ansvar och där du och dina medarbetare ser det som en möjlighet istället för en belastning.

Sanning 4

Att behålla är en usel strategi

– Allting – och då menar jag verkligen allting – måste utvecklas. Din hälsa, dina relationer, ditt arbete och dina strategier. Om det inte utvecklas kommer det över tid och per automatik att avvecklas.

Han betonar att utvecklas är ett aktivt val.

– Att inte utvecklas är också ett aktivt val och oavsett vad du väljer får det konsekvenser.

Sanning 5

Beteendeförändringar kommer före resultatförbättringar

Ett annat resultat kräver ett annorlunda beteende.

– Om du gör som du alltid har gjort kommer du också att få det du alltid har fått. Om du vill vara mer harmonisk, ha en bättre dialog med dina medarbetare eller förbättra företagets resultat måste du agera på ett annorlunda sätt än vad du gör idag.

Han berättar att Albert Einstein definierade galenskap som att göra samma sak om och om igen och ändå förvänta sig ett annat utfall.

– Logiskt och självklart, kan tyckas. Ändå har jag de senaste åren träffat tusentals människor som trots att de inte är nöjda med sin nuvarande situation fortsätter att tänka, tala och agera på samma sätt som de alltid har gjort. För att nå ett annat resultat än idag behöver du göra justeringar i ditt ledarskap och våga följa din plan även om ingen annan tror på den.

Sanning 6

Du får det du följer upp

Han konstaterar att vi människor är enkla och framför allt väldigt rationella. Vi fortsätter med det som vi tycker fungerar och slutar med det som inte fungerar, det vill säga det som får negativa konsekvenser. Det här gäller alla och såväl i privatlivet som på arbetsplatsen.

– Som ledare kommer du att få de resultat, det team och den struktur som du följer upp din organisation på. Om du inte följer upp är risken överhängande att du inte kommer att få det resultat du önskar. Utan uppföljning väljer många den enkla vägen – de stannar kvar i sin trygghetszon och gör som de alltid har gjort.

Sanning 7

Anpassat bemötande

Johan Lindahl betonar att om du bemöter alla människor på samma sätt kommer du aldrig att lyckas med din kommunikation och ditt ledarskap.

– Dina medarbetare har olika kunskaper, erfarenheter och beteendestilar. Aktuell stressnivå och mental sinnesstämning gör också att en och samma person har olika behov vid olika tillfällen och behöver ett anpassat bemötande. På arbetsplatsen och i livet i stort behöver du därför använda dig av ett situations- och individanpassat bemötande, avslutar Johan Lindahl.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.