Workation gör övergången från semestern lättare 

HR & Arbetsmiljö Nu när sommarsemestern är över för många står vi inför många och långa veckor inför nästa ledighet. För dem som har barn kan höstlovet erbjuda en paus, medan andra kan behöva få vänta ända till jul för en möjlighet till återhämtning. Hur bör vi tänka och agera för att ta oss igenom denna period fram till nästa ledighet? Går det?

Workation gör övergången från semestern lättare 
Workation bör diskuteras med den närmaste chefen för att se vilka möjligheter som finns och för att få godkännande.

Kanske är det dags att omvärdera vår syn på arbete och ledighet för att skapa en mer harmonisk balans, med mindre påtagliga gränser och längre perioder mellan ledigheterna? 

En möjlig lösning kan vara att förlänga semesterkänslan genom något som kallas för workation – att periodvis kombinera arbete och semester. Det kan ge en mjukare övergång till arbetsvardagen, i stället för att ryckas bort från ledighetskänslan abrupt. Exempelvis genom att under vissa perioder arbeta mer på distans kan man gradvis anpassa sig till arbetsrutinerna igen, vilket i sin tur möjliggör en skonsam övergång – eller som arbetsform under vissa perioder. Dessa perioder kan utnyttjas för att fortsätta njuta av sensommarkvällarna i en mer avslappnad miljö eller kanske ägna sig åt de projekt som inte hanns med under den ”riktiga” semestern.

Ett företag som ligger i framkanten med så kallad “workation” är belgiska HR-teknikföretaget SD Worx. De ger sedan i somras sina medarbetare möjlighet till “workation”. Konceptet innebär ökad flexibilitet och förtroende för deras anställda när det kommer till att hantera balansen mellan arbete och fritid. 

Har skapat en policy

Företaget genomförde nyligen en undersökning där man var i kontakt med 5 000 arbetsgivare och cirka 16 000 medarbetare i 16 europeiska länder. Enligt undersökningen kan i genomsnitt 34 procent av de som distansarbetar även arbeta på distans utomlands! Norge leder ligan där 51 procent har möjlighet att arbeta från semesterorten, i Frankrike är samma siffra 20 procent. 

– Vi vill vara en bra arbetsgivare och ge våra medarbetare möjlighet att uppnå sin bästa potential och samtidigt upprätthålla en sund balans mellan arbete och privatliv. Att erbjuda möjligheten till workation ligger i linje med vårt åtagande att tillhandahålla en positiv och agil arbetsmiljö. Vi litar på att våra medarbetare fortsätter vara produktiva samtidigt som de kan njuta av fördelarna med ett miljöombyte, säger Sofi Klinkert, HR Director på SD Worx.

För att säkerställa en god och rättvis implementering har SD Worx skapat en policy för workation med några riktlinjer. Workation bör diskuteras med den närmaste chefen för att se vilka möjligheter som finns och för att få godkännande. Workation är begränsat till kollegor med roller som inte kräver tjänstgöring på plats, och workation-perioden får inte överstiga fyra veckor per år (20 arbetsdagar). 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.