Skatter som påverkar
Det finns, noterar Företagarna, en rad aktuella frågor som hotar företagsklimatet i allmänhet och företag på landsbygden i synnerhet. Två sådana frågor är vägslitageskatt och flygskatt, som båda är under utredning, men som ska genomföras enligt budgetpropositionen. Andra aktuella frågor som ökar de administrativa kostnaderna för landets företag är återinförandet av den årliga lönekartläggningen, liksom de nya reglerna för arbetsmiljökartläggning. Dessa regelverk är mest betungande för de allra minsta företagen, enligt Företagarna.
Stabil politik
– Vi ser positivt på företagens möjligheter att växa på landsbygden. Men för det krävs en stabil näringspolitik med tillväxt i fokus. Det vi ser är att regioner som har ett varierat näringsliv också har bäst förutsättningar för långsiktig tillväxt. Landsbygdsregioner med starka tjänstesektorer visar starkast positiv utveckling. Det innebär att när traditionella branscher inom tillverkningsindustrin går sämre, finns det andra branscher som sysselsätter fler, till exempel inom turism, säger Patrik Nilsson, som är samhällspolitisk chef på Företagarna.
Siffrorna är hämtade ur Företagarnas Småföretagsbarometer som publiceras en gång om året. Undersökningen omfattar 4 000 företag med 1–49 anställda, inom det privata näringslivet.
Ladda ned Företagarnas rapport : Tillväxt i hela landet – företagarnas perspektiv på landsbygden här.
Fakta
Hinder för småföretagande på landsbygden
• Svårt att få finansiering, tillgång till lån och krediter.• Höga arbetskraftskostnader.• Regelkrångel.• Långa handläggningstider kan dra ut på processer.• Samhälleliga funktioner, kommersiell service.• Bristande infrastruktur.
publicerad 15 november 2016