Småföretag på den svenska landsbygden både vill och kan växa. Sju av tio företagare ser goda möjligheter att expandera. Omkring hälften uppger att de vill öka antalet anställda. Ny teknik och friare marknader öppnar för nya tillväxtmöjligheter, och samverkan i nätverk uppges bli allt mer avgörande för framtida tillväxt och konkurrenskraft.
Brist på arbetskraft
Trots en stark vilja att växa bland småföretagen, finns det samtidigt en rad hinder som sätter käppar i hjulen. Vart fjärde företag på landsbygden uppger att brist på lämplig arbetskraft är det i särklass största tillväxthindret. Det andra enskilt största hindret för tillväxt är kostnader för arbetskraft. 16 procent av landsbygdsföretagarna säger att kostnader för arbetskraft är ett tillväxthinder. Tuff konkurrens och politisk osäkerhet är ytterligare tillväxthinder som nämns.
Skatter som påverkar
Det finns, noterar Företagarna, en rad aktuella frågor som hotar företagsklimatet i allmänhet och företag på landsbygden i synnerhet. Två sådana frågor är vägslitageskatt och flygskatt, som båda är under utredning, men som ska genomföras enligt budgetpropositionen. Andra aktuella frågor som ökar de administrativa kostnaderna för landets företag är återinförandet av den årliga lönekartläggningen, liksom de nya reglerna för arbetsmiljökartläggning. Dessa regelverk är mest betungande för de allra minsta företagen, enligt Företagarna.
Stabil politik
– Vi ser positivt på företagens möjligheter att växa på landsbygden. Men för det krävs en stabil näringspolitik med tillväxt i fokus. Det vi ser är att regioner som har ett varierat näringsliv också har bäst förutsättningar för långsiktig tillväxt. Landsbygdsregioner med starka tjänstesektorer visar starkast positiv utveckling. Det innebär att när traditionella branscher inom tillverkningsindustrin går sämre, finns det andra branscher som sysselsätter fler, till exempel inom turism, säger Patrik Nilsson, som är samhällspolitisk chef på Företagarna.
Siffrorna är hämtade ur Företagarnas Småföretagsbarometer som publiceras en gång om året. Undersökningen omfattar 4 000 företag med 1–49 anställda, inom det privata näringslivet.
Ladda ned Företagarnas rapport : Tillväxt i hela landet – företagarnas perspektiv på landsbygden här.