– Det är positivt för Sveriges ekonomi och avgörande för vår fortsatta konkurrenskraft att digitaliseringen leder till nyanställningar. Samtidigt som befintliga medarbetares roller nu anpassas till förändrade affärs- och produktionsmodeller finns också ett tydligt behov hos många organisationer att komplettera med teknisk spetskompetens, säger Pär Johansson, digitaliseringsexpert på Visma.
Rapporten visar att det finns en viss osäkerhet kring hur digitaliseringen kommer att påverka personalstyrkan framöver. Fler än fyra av tio verksamheter svarar att de inte vet om utvecklingen kommer att innebära nyanställningar eller uppsägningar. Bland dem med 20-49 anställda är osäkerheten som störst, där svarar fler än hälften detta.
Det är också betydligt fler som ser nyanställningar snarare än uppsägningar, som en effekt av digitaliseringen. 22 procent tror på nyanställningar medan endast fyra procent svarar uppsägningar. Fler företag inom privat sektor ser ett ökat personalbehov jämfört med offentlig sektor, det uppger 24 procent jämfört med 16 procent.
Pär Johansson betonar att tekniken inte bör ses som något som ersätter människor utan snarare som ett verktyg för att underlätta arbetet för medarbetarna.
– Digitaliseringen innebär att personalen kan få mer tid att ägna sig åt kvalificerade uppgifter, där analys av olika former av data är ett exempel. Med hjälp av nya tekniska lösningar kan också många rutinartade administrativa uppgifter automatiseras, avslutar han.
Rapporten ”Det digitala samhället ” bygger på en undersökning bland 1 400 svenska verksamheter.