5 tips för ökad säkerhet vid distansarbete

Digitalisering & IT Med den globala pandemin prioriterar många organisationer nu sina medarbetares hälsa och välbefinnande. Samtidigt passar cyberbrottslingar på att utnyttja tillfället. Många phishingattacker utförs, mycket kalkylerat, mot människor som söker information om covid-19. Ett exempel är bedragare som använde en officiell karta över smittans utbredning för att infektera datorer med skadlig kod.

5 tips för ökad säkerhet vid distansarbete
Pierre Blom

Polismyndigheter över hela världen varnar nu för att dessa attacker ökar i omfattning. De ger rådet att vara vaksam när man tittar igenom sina mejl, besöker webbsidor eller klickar på länkar.

Här är fem tips från Pierre Blom, nordenchef för IT-företaget Ivanti, om vikten av att prioritera datasäkerheten i dessa orostider:

1. Se till att ha bra resursförvaltning

Det blir allt viktigare för företag att kunna identifiera och spåra hur deras nätverk används. Framför allt när nya hemdatorer och nätverk läggs till för distansarbete. Se alltså till att företaget har koll på alla fjärranslutningar så ingen obehörig använder företagets nätverk.

Bra resursförvaltning innebär även att företaget omedelbart kan upptäcka när det är något fel på en enhet för att enkelt kunna åtgärda det innan något allvarligt inträffar.

2. Medarbetarna behöver tänka säkerhet

Cyberbrottslingar har alltid arbetat hemifrån. För företagets medarbetare är det nytt. Deras hemmanätverk är nu den del i företagets nätverk som är lättast att angripa. Det händer till exempel att medarbetare från sina hemdatorer går in på sajter de annars inte skulle besöka om de var på jobbet. Bedragare räknar med det. Alltså är det bra med en kort utbildning för att betona att ingen ska besöka sajter som kan misstänkas för malware.

3. Ställ in säkerhetsfunktionerna

Använd företagets GPO-policy och konfigurationer för att kontrollera system som ansluts till företagets nätverk. Se till att ert VPN enbart accepterar godkända enheter. Kontrollera att företag och kunder som ansluter sig till ert nätverk har rätt säkerhetsstruktur.

Undvik att ansluta samtliga användare till ert VPN. Den ökade belastningen påfrestar på systemen och kan störa deras prestanda och försvåra uppkoppling för de som verkligen behöver den. Se också till att återställningssystemen fungerar som de ska.

4. Patcha alla datorer

Se till att kunna patcha alla externa enheter. Många distansarbetare kopplar upp sig mot företagets nätverk från sina egna privata enheter. Ett flertal hemdatorer är säkert föråldrade och kanske kör Windows 7. Kontrollera alltså att er patchlösning är uppdaterad och upptäcker enheter som inte klarar kraven.

5. AV i alla distanssystem

Medarbetare som arbetar på distans litar på att de skyddas av sina företagsnätverk. Det är då viktigt att aktiv AV skyddar alla enheter som kopplas upp på distans. Det finns många antivirus och anti-malwarelösningar som är lätta att installera och som med automatik säkrar alla enheter. Och med en avancerad lösning märker medarbetarna inte ens att det installeras. Vilket innebär att medarbetarnas dagliga arbete inte påverkas.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.