Så blir du en vd som leder

Du är den enda som stoppar din organisation från att blomstra. Eller så är du myllan ur vilken utveckling kan gro. Ganska stor skillnad, inte sant?

Du är vd, men är du en äkta ledare? Ledarskap är ingenting som kommer automatiskt med din titel. Ledarskap är en förtjänad status som betyder att andra vill följa dig. Det finns några enkla saker att börja med redan idag om du vill gå från att vara en energislukare till att bli en naturkraft, skriver den amerikanska ledarexperten Denise Brosseau i Ready to be a Thought Leader?

Börja med att jobba på din tillgänglighet och öppenhet. Tala och skriv på ett sätt som får människor att vilja vända sig till dig för att de uppfattar dig som trovärdig, hjälpsam och varm.

Se till att synas, till exempel genom en blogg, genom att ställa upp i intervjuer och genom att vara allmänt behjälplig. Så bygger du förtroende och relationer.

Dela med dig av din historia. Bestäm dig först för vilken information som är personlig och vilken som är privat. Använd därefter de personliga delarna generöst, både i marknadsföringssyfte och när du bygger relationer.

Var tydlig med dina visioner. Berätta vart du vill och få andra att vilja följa med.

Skaffa stöd. Hitta en eller flera personer som finns där när du behöver fråga om råd och när du vill fira dina segrar.

Agera. Retorik ger dig viss respekt, men det är genom dina handlingar du lyser.

För övrigt: hälsa på dina medarbetare varje morgon. Fyll din organisation med energi genom att öppet glädjas åt varje liten delseger och genom att förlåta misstag. Visa genuin omtanke och bete som dirigent, inte som organisationens största primadonna.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.