Vd-tidningen

Ledningsgruppsdagen

2 februari 2023
Quality Hotel Globe i Stockholm

Maximera det operativa och strategiska ledningsgruppsarbetet

Vad är det som gör att vissa ledningsgrupper fungerar bra och andra inte? Vilka fallgropar finns det och hur får man gruppen att gå i takt? Under Ledningsgruppsdagen 2023 ligger fokus på hur ni som ledningsgrupp kan lyfta blicken från cykelställsfrågor och arbeta ännu mer strategiskt. Det är också en dag där man får redskap med att hjälpa själva teamet som en ledningsgrupp utgör att arbeta smartare och mer tidseffektivt.

Vd-tidningen | Ledningsgruppsdagen

Plats Quality Hotel Globe i Stockholm
Tid 2 februari 2023, 08:00 - 17:10
Pris 8 490:- exklusive moms

Ledningsgruppens sammansättning och dynamik och dess förmåga att prioritera, hantera och strukturera de mest relevanta frågorna är avgörande för hur effektiv ledningsgruppens arbete blir. Målet med dagen är att ni ska få kunskap, inspiration och verktyg för att utveckla ert gemensamma arbete. Här ges också möjlighet att nätverka och skapa nya kontakter.

Kontakt

Frågor gällande bokning
event@pausermedia.se eller 08-517 955 30

Frågor gällande partnerskap
Lars Schön, lars.s@pausermedia.se eller 08-517 955 89

Ledningsgruppsdagen kan med fördel upplevas av en hel ledningsgrupp då eftermiddagen är upplagd med flera olika parallella spår så att ni kan få med er flera perspektiv. Ni får ta del av en rad experters konkreta råd inom de områden ni jobbar som ledningsgrupp, något som hjälper er att bli ännu mer framgångsrika.

Efter dagen ska du även ha fått svar på:

 • Hur ni kan utvecklas som ledningsgrupp.
 • Hur man får alla deltagare i gruppen att bli delaktiga.
 • Hur man tar gemensamt ansvar och lämnar revirtänket.
 • Hur ni kan driva er verksamhets utveckling framåt.
 • Hur ni skapar en förändringskultur.
 • Hur ni genomför ett smart strategiarbete och målstyrning.
 • Hur man arbetar strategiskt med HR.
 • Hur ni effektiviserar ledningsgruppens möten.

Välkommen till en dag som stärker och vässar er verksamhet!

Program

Fäll ut alla
 • 08:00 - 09:00

  Registrering

  Innan programmet startar är du välkommen att registrera dig, ta en kopp kaffe och en frukostmacka.
 • 09:00 - 09:10

  Välkomna!

  Huvudscen, Galaxen
  Johanna Palmér, dagens moderator hälsar välkommen och inleder dagen. Talare

  Johanna Palmér

  Moderator
  Johanna Palmér är uppmärksammad näringslivsprofil, professionell styrelsearbetare och investerare som brinner för ledarskap och hållbarhet. Hon har en bakgrund som vd för Östsvenska Handelskammaren och hjälper idag företag och individer att hitta sin kraft och potential framåt. Hennes övertygelse är ”The sky is not the limit, the mind is.”
 • 09:00 - 09:50

  Det nya ledarskapet

  Huvudscen, Galaxen
  Stora förändringar i omvärlden och post-covid har skapat ett delvis nytt arbetsliv. Distansarbete är vanligare, arbetsorganisationen håller på att förändras. Vi tittar närmare på de utmaningar som ställs på ledarskapet för att skapa en harmonisk organisation i takt med tiden. Talare

  Lena Lid Falkman

  Forskare, Handelshögskolan i Stockholm
  Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm med inriktning på ledarskap, organisation och kommunikation. Hennes specialområden är allt från kommunikation, ledarskap till moderna aktivitetsbaserade arbetslivet. Hon har bland annat forskat om specifikt om ledarskap och självledarskap i det nya digitala, flexibla arbetslivet.
 • 09:50 - 10:20

  Ledningsgruppens fem fallgropar

  Huvudscen, Galaxen
  Vad är det som gör att vissa ledningsgrupper fungerar bra och andra inte? Vilka fallgropar finns det och hur ska man fixa till en grupp som inte går i takt? Dessa fallgropar har formulerats i den forskning där den viktigaste fallgropen formulerats som: Varför finns ledningsgruppen? Talare

  Kai Wiklund

  Organisationskonsult, Provins fem
  Kai Wiklund är organisationskonsult och har under åren växlat mellan att vara konsult och chef i olika organisationer. Han har en grundutbildning som präst och psykoterapeut samt en antal licensieringar för arbete med ledarutveckling.
 • 10:20 - 10:30

  Interaktiv övning

  Huvudscen, Galaxen
  Nu är det dags för en gemensam interaktiv övning. Mer information kommer.
 • 10:30 - 10:40

  Hisspitch med utställare

  Huvudscen, Galaxen
  Kort kärnfull information från våra utställare innan det är dags för förmiddagspaus.
 • 10:40 - 11:10

  Förmiddagspaus

  Under förmiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen, hämta kaffe och mingla med andra deltagare och utställare.
 • 11:10 - 11:40

  Så får du ledningsgruppen att fungera som team

  Huvudscen, Galaxen
  Mötet är ett av de absolut viktigaste verktygen för chefer och ledningsgrupper för att få en organisation att röra sig i rätt riktning och åstadkomma goda resultat. Men hur får man teamet att fungera optimalt i möten och varje medlem att bidra på bästa sätt. Talare

  Michael Soderling

  Leg. psykolog och organisationskonsult
  Michael Soderling är leg. psykolog och organisationskonsult. Han arbetar med personbedömningar samt med att utveckla ledarskap, ledningsgrupper och chefer.
 • 11:40 - 12:10

  Så undviker du fallgroparna – lyckas med förändringsarbetet

  Huvudscen, Galaxen
  Det är allmänt känt att 70-80 procent av alla förändringsarbeten misslyckas. Hur gör man då för att lyckas? I den föränderliga värld som våra företag verkar i måste förmågan att kunna förändra sig snabbt vara en av de viktigaste kompetenser vi har. Det handlar om att både förstå mänskligt beteende och att arbeta utifrån en metod som hjälper till att driva förändringen. Talare

  Helena Werner

  Senior förändringskonsult och rådgivare, Improviate
  Senior Förändringskonsult och rådgivare med specialisering inom Psykosyntesterapi. Certifierad inom Prosci/ADKAR – Ackrediterad utbildare inom Prosci/ADKAR

  Helena är partner på Improviate och har många års erfarenhet av olika roller i utvecklings- och förändringsarbete i små och stora organisationer. Helena arbetar som senior förändringskonsult och rådgivare och är ackrediterad utbildare inom förändringsledning (Prosci) med en specialisering inom Psykosyntesterapi. De senaste 10 åren har Helena arbetat fokuserat med det mänskliga perspektivet i förändring och stöttar idag kunder att bli förändringssmartare och bygga varaktig förändringsförmåga. Helena kombinerar sina teoretiska kunskaper med praktisk tillämpning och med ett tydligt fokus på affären knyter Helena samman vikten av att få med sig människorna i förändring och möjligheten att få ut önskade affärseffekter.
 • 12:30 - 13:30

  Lunchpaus

  Restaurangen, våning 7
  Sittande lunch som serveras i restaurangen på våning 7. Här finns stor möjlighet att diskutera förmiddagen med andra deltagare.
 • 13:30 - 15:00

  SPÅR 1: FRAMGÅNGSRIK FÖRÄNDRINGSLEDNING

  Spår 1, Galaxen 1
  Välj mellan tre spårvalsföreläsningar på temat Framgångsrik förändringsledning.
 • 13:30 - 14:00

  Engagemang nyckeln till förändringsledning

  Spår 1, Galaxen 1
  Förändringsledning handlar om att bygga en kultur i samverkan för att få med sig alla medarbetare. Med en organisation som är genomgående engagerad kommer man lyckas ”på riktigt” med att implementera en förändring. Hur gör man övergripande för att skapa varaktiga förändringar? Talare

  Kristina von Knorring

  Senior förändringskonsult och rådgivare, Improviate
  Senior Förändringskonsult och rådgivare med specialisering inom Neuroledarskap. Certifierad inom Prosci/ADKAR – Ackrediterad utbildare inom Prosci/ADKAR.

  Kristina är en senior förändringskonsult, ackrediterad utbildare inom förändringsledning och rådgivare med lång erfarenhet av att driva och leda olika typer av förändringar och transformationer. I Kristinas arbete med att bl.a. coacha och stötta ledare på olika nivåer sätts fokus på vilka aktiviteter som krävs för att få med sig människor i en förändring. Med specialisering inom Neuroledarskap använder Kristina insikter från forskningen i kombination med egna erfarenheter för till exempel förstå hur man bättre kan finna engagemang och motivation i en förändring.
 • 14:00 - 14:30

  Varför är förändringsledning så hett just nu?

  Spår 1, Galaxen 1
  Vad är förändringsledning, varför är det i ropet just nu? Vem är egentligen förändringsledare? Överflygning av de vanligaste metoderna, modellerna och verktygen för förändringsledning. Talare

  Anneli Angeling

  Vd, Frontit
  Anneli Angeling är koncern-VD på konsultbolaget Frontit. Hon har lång erfarenhet av att hjälpa företag att lyckas med sin verksamhetsutveckling och har blivit utnämnd till Årets VD. Anneli har lett Frontit från 50 till 220 medarbetare de senaste 10 åren, ett bolag som utsetts till en av Sveriges bästa arbetsplatser.
 • 14:30 - 15:00

  Förändringens fyra rum

  Spår 1, Galaxen 1
  Vi tittar på metoden kring ”Förändringens fyra rum” som är den mest effektiva metoden för att få ihop grupper. Kopplingen till hjärnans funktion berörs. Talare

  Olle Tullstedt

  Konsult, Frontit
  Olle Tullstedt, arbetar som konsult på Frontit med fokus på ledarskap och förändring. Olle har omfattande erfarenhet av att hjälpa team och individer att lyckas med sina förändringsprojekt, och kombinerar beprövade metoder med egen erfarenhet.
 • 13:30 - 15:00

  SPÅR 2: FÖRDJUPANDE LEDNINGSGRUPPSUTVECKLING

  Spår 2, Galaxen 2
  Välj mellan tre spårvalsföreläsningar på temat Fördjupad ledningsgruppsutveckling.
 • 13:30 - 14:00

  Teamutveckling i ledningsgruppen

  Spår 2, Galaxen 2
  Hur får man ledningsgruppen att fungera som en grupp där varje individ är med i beslutsprocesser och kommer väl till tals? Och hur undviker man konflikter och revirtänk? Talare

  Michael Soderling

  Leg. psykolog och organisationskonsult
  Michael Soderling är leg. psykolog och organisationskonsult. Han arbetar med personbedömningar samt med att utveckla ledarskap, ledningsgrupper och chefer.
 • 14:00 - 14:30

  Så skapar man smartare och livfullare möten

  Spår 2, Galaxen 2
  Hur undviker man fällan i ditt ledningsgruppsarbete? Syfte, förberedelse och inkludering är några de viktigaste faktorerna bakom en livfull och kreativ möteskultur, menar mötesexperten Fredrik Kristoffers. Hur gör man om deltagarna bara bryr sig om sitt eget ansvarsområde, harnegativa tankar och synsätt eller är rädda för att gå till ett ledningsgruppsmöte, i stället för att ha positiv förväntan. Med motarbetare, frustrationer och konflikter är ledningsgruppsarbetet varken effektivt eller meningsfullt. Talare

  Fredrik Kristoffers

  Organisations- och ledar-utvecklare och grundare av Nya Ledarskapet
  Fredrik Kristoffers är organisations- och ledar-utvecklare och grundare av Nya Ledarskapet, har en mångårig erfarenhet som chef i operativa och strategiska ledningsgrupper.
 • 14:30 - 15:00

  Skapa en effektivare ledningsgrupp

  Spår 2, Galaxen 2
  Bara 25 procent av alla strategiska beslut i Ledningsgruppen verkställs enligt flera studier. Vem skulle acceptera en process med 75 procent ”waste”? Det finns en enorm potential som är relativt enkel att frigöra med beprövade metoder med dokumentation. Här delar Ulric Rudebeck med sig av sin erfarenhet av att arbeta systematiskt med att få effekt av ledningsgruppsarbetet. Det handlar i grunden om tre delar:

  – Förståelse på djupet den styrande rollen ledningsgruppen kan och ska ha.
  – Effektivisera ledningsgruppens arbete som en team-process och ta hjälp av digital teknik för att ständigt förbättra gruppens arbete.
  – Bestämma sig, jobba med processen och vara uthållig.

  Om man arbetar systematisk med de tre delarna är utfallet stort. Här kommer du få en konkret handbok om hur du ska fullfölja arbetet. Talare

  Ulric Rudebeck

  Vd, Urvision AB
  Ulric Rudebeck har lång erfarenhet av att arbeta med kunder och på uppdrag inom privat och offentlig sektor, såväl nationellt som internationellt. Fokus ligger på ledningsgrupp, toppledning, vd-rollen och effektivitet i styrningen. Ulric har också erfarenhet av att vara chef på olika nivåer, konsult både extern och intern och driva egna företag. Ulric har forskat inom området organisation och styrning, skrivit 7 böcker vara 5 inom området. Sitter i SIS tekniska kommitté, vice ordförande i SIS.AG 8 – arbetsgrupp för utveckling av standard för effektivt ledningsgruppsarbete.
 • 13:30 - 15:00

  SPÅR 3: STRATEGIARBETE OCH MÅLSTYRNING

  Spår 3, Cosmos
  Välj mellan tre spårvalsföreläsningar på temat Strategiarbete och målstyrning.
 • 13:30 - 14:00

  Konsten att styra framgångsrikt mot mål

  Spår 3, Cosmos
  Framgångsrika organisationer har förmågan att sätta fokuserade och agerbara mål som kontinuerligt följs upp. Men varför är målstyrning ett så framgångsrikt styrverktyg? Varför är det så svårt att verkligen få till det? Hur ska man göra för att verkligen lyckas med sin målstyrning och skapa ett agerande i linje med strategin som gör att man når och överträffar sina mål? Talare

  Christoffer Parmbäck

  Rådgivare inom målstyrning och partner, The Information Company
  Christoffer har dedikerat sitt yrkesmässiga liv till att försöka förstå vad som driver människor och organisationer till att prestera. Han rör sig i gränslandet mellan det organisatoriska och det beteendevetenskapliga för att kunna hjälpa alla typer av bolag att skapa en tydlig riktning och ha kraften att ta sig dig.

  På The Information Company har han sedan 2014 stöttat organisationer i att nå deras fulla potential genom en väl fungerande målstyrning.
 • 14:00 - 14:30

  Smarta strategier för tillväxt

  Spår 3, Cosmos
  Brukar genomförandet av strategier för att nå målen vara svårt och ta lång tid? Här kommer tipsen om hur man kan accelerera sin arbetet med sin strategi och mål för att göra arbetet både snabbare och mer lönsamt. Lär er mer hur man ökar företagets förmåga att ställa om i takt med omvärlden, hur man mäter genomförandet av strategin och målstyrningen och kopplar den till det finansiella resultatet och inte minst, hur man frigör tid till strategiarbete i den egna organisationen. Talare

  Johan Grönstedt

  Chief Strategy Officer, Howwe Technologies
 • 14:30 - 15:00

  Agilt är det moderna ledarskapet

  Spår 3, Cosmos
  Att skapa en agil verksamhet är den senaste inom management. Men vad innebär det egentligen och vad innebär begreppets grundstenar tillit, transparens och autonomi med ett ständigt närvarande kundfokus? Talare

  Lise Tormod

  Vd, Cordial
  Lise Tormod är vd för managementrådgivaren Cordial.
  Hon är en driven navigatör, efterfrågad projektledare och facilitator som hjälper kunderna att ta sig snabbt, smart och säkert genom komplexa strategi- och transformationsarbeten.
  Lise har en tung meritlista som stöd till ledningsgrupper i att stötta dem i att utforma nya strategier, designa innovativa affärsmodeller och kundcentriska erbjudanden samt utforma moderna, hållbara och agila organisationer och processer. Hon uppskattas av kunderna för sin förmåga att snabbt förstå en verksamhet och den bransch i vilken de verkar samt för sitt pedagogiska och lösningsorienterade sätt att leda och ena en grupp mot ett gemensamt mål, oavsett om det är en tydligt definierad projektleverans eller en mer omfattande förändringsprocess inom hela eller delar av verksamheten.
 • 15:00 - 15:30

  Eftermiddagspaus

  Under eftermiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen, hämta kaffe och mingla med andra deltagare och utställare.
 • 15:30 - 16:15

  Hur ska företagen hantera kraven på ett systematiskt hållbarhetsarbete?

  Huvudscen, Galaxen
  Kravet på att ta tag i hållbarhetsarbete blir allt tydligare. Men hur gör man för att få fart på det och att skapa engagemang och delaktighet kring detta viktiga arbete? Talare

  Maria Blechingberg

  Seniorkonsult, Esam
  Maria Blechingberg är verksam som senior rådgivare och konsult inom hållbar utveckling på Esam AB.
  Hon har 25 års erfarenhet av framgångsrik verksamhetsutveckling med hållbar utveckling i fokus inom många företag och organisationer.
 • 16:15 - 17:00

  Hur blir ni kunderna och medarbetarnas förstahandsval efter Covid-19

  Huvudscen
  I början av mars 2020 kom ledarskapstalaren Svante Randlert ut med sin bok ”Drömledarskapet”. Den hade han skrivit under en tid när det mesta pekade uppåt för svenska företag. Han konstaterar att de två år som vi drabbades av pandemin har gett lika stora beteendeförändringar som under ett helt årtionde och att många av trenderna som var på gång innan pandemin har förstärkts. Men det finns också saker som förändrats. Här levereras inspiration och praktiska tips för hur ni kan bli arbetstagarnas och kundernas förstahandsval i en ny tid. Talare

  Svante Randlert

  Grundare och vd, Wisory
  Svante Randlert har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tusentals chefer hur man blir medarbetarnas och kundernas förstahandsval imorgon. Hösten 2017 släppte han boken Drömarbetsgivaren. 2020 utkom han sedan med boken Drömledarskapet. Mellan åren 2018–2021 släppte han 100 avsnitt av podcasten Chefssnack, där han samtalade med de 100 främsta ledarna i Sverige.
 • 17:00 - 17:10

  Sammanfattning av dagen

  Huvudscen, Galaxen
  Moderator Johanna Palmér sammanfattar och avslutar dagen. Talare

  Johanna Palmér

  Moderator
  Johanna Palmér är uppmärksammad näringslivsprofil, professionell styrelsearbetare och investerare som brinner för ledarskap och hållbarhet. Hon har en bakgrund som vd för Östsvenska Handelskammaren och hjälper idag företag och individer att hitta sin kraft och potential framåt. Hennes övertygelse är ”The sky is not the limit, the mind is.”
 • 17:10

  Mingel

  Stanna kvar för att diskutera dagen och byt erfarenheter med de andra deltagarna över ett glas bubbel och tilltugg.

Talare

Johanna Palmér

Moderator

Lena Lid Falkman

Forskare, Handelshögskolan i Stockholm

Kai Wiklund

Organisationskonsult, Provins fem

Michael Soderling

Leg. psykolog och organisationskonsult

Maria Blechingberg

Seniorkonsult, Esam

Svante Randlert

Grundare och vd, Wisory

Anneli Angeling

Vd, Frontit

Olle Tullstedt

Konsult, Frontit

Fredrik Kristoffers

Organisations- och ledar-utvecklare och grundare av Nya Ledarskapet

Ulric Rudebeck

Vd, Urvision AB

Helena Werner

Senior förändringskonsult och rådgivare, Improviate

Kristina von Knorring

Senior förändringskonsult och rådgivare, Improviate

Christoffer Parmbäck

Rådgivare inom målstyrning och partner, The Information Company

Johan Grönstedt

Chief Strategy Officer, Howwe Technologies

Lise Tormod

Vd, Cordial

Ledningsgruppsdagen

anordnas av VD-tidningen

Sponsorer

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.