Förändringsledningsdagen

Att leda i förändring

Kvalitetsmagasinet och Vd-tidningen
21 september 2023
7A Odenplan i Stockholm

Förändringsledningsdagen – En heldag om att leda i förändring

En av de största utmaningarna för en verksamhet är förändring. Inte minst nu när hela arbetslivet förändras i allt snabbare takt. Hur lyckas man med förändringen, får med sig personalen och skapar en förtroendefull resa mot framtiden? För att bli framgångsrik krävs stor förståelse för ledarskapet, medarbetarnas motivation, kommunikationen mot sin organisation och kännedom om effektiva stödverktyg.

Förändringsledningsdagen | Att leda i förändring

Plats 7A Odenplan i Stockholm
Tid 21 september 2023, 09:00 - 17:10
Pris 7490:- exklusive moms

Förändringsledningsdagen genomförs för den sjunde gången och den 21 september välkomnar vi dig till 7A Odenplan i Stockholm. Under denna heldag har du möjlighet att dela erfarenheter med andra, bli inspirerad av ledande experter på området och ledare som genomfört framgångsrika förändringsresor. Här får du också ta del av hur man kan arbeta med olika modeller; Förändringens fyra rum, Knoster och ADKAR.

Fördjupande eftermiddag med egna val

Under eftermiddagen kommer du kunna välja mellan tre spår att fördjupa dig inom, välj mellan Metoder, Människan i förändring eller Implementering i verkligheten.

Välkommen!

Program

Fäll ut alla
 • 08:00 - 09:00

  Registrering och frukost

  Loke Lounge
  Innan programmet startar är du välkommen att registrera dig, ta en kopp kaffe och en frukostmacka.
 • 09:00 - 09:10

  Välkommen

  Loke
  Kalle Anrell från Kvalitetsmagasinet, dagens moderator hälsar välkommen och inleder dagen.
 • 09:10 - 09:50

  Förändringens utmaning och fallgropar

  Loke
  Att genomföra varaktiga förändringar är svårt. Vad krävs för att de ska bestå och hur får man med sig personalen? Vi lägger fokus på ledarskapet under en förändring och vad som krävs av en organisation för att lyckas. Talare

  Juna Jumaa

  Senior managementkonsult, Implement Consulting Group
  Juna jobbar som senior managementkonsult på Implement Consulting Group. Hon har jobbat med olika förändringsprojekt i över 12 år och har alltid individen i fokus.

  Junas drivkraft är att hjälpa företag med deras transformationsresa genom att ur ett mänskligt perspektiv identifiera utvecklingsbehov. Syftet är att skapa en samstämmighet mellan processer, system och individuella förmågor, vilket hjälper organisationen att förverkliga sin strategi och uppnå sina mål.

  Juna har en Executive MBA med fokus på förändring och ledarskap och en kandidatexamen inom internationell företagsekonomi.
 • 09:50 - 10:20

  Så lyckas du med implementeringen

  Loke
  Nya arbetssätt, ny kunskap, nya processer… Det är mycket som ska implementeras i företag och organisationer. Men hur genomförs en lyckad implementering? Ulrica von Thiele Schwarz har forskat i ämnet och tipsar om bästa vägen till framgång. Talare

  Ulrica von Thiele Schwarz

  Professor i psykologi, Mälardalens universitet
  Ulrica von Thiele Schwarz forskar, skriver och pratar om konsten att gå från idéer och planer till förändring i praktiken. Hon är professor i psykologi vid Mälardalens universitet och har tillsammans med Henna Hasson skrivit flera böcker, nu senast Implementeringsboken.
 • 10:20 - 10:50

  Förmiddagspaus

  Loke Lounge
  Under förmiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen och hämta kaffe, mingla med talare och andra deltagare.
 • 10:50 - 11:10

  Interaktivt pass: Ack, vad vore livet utan förändringar…

  Loke
  En improvisatör står ständigt inför förändringar. Utan förändring – inget, njet, noll.
  Som improvisatör trivs man i känslan av det oplanerade, som en magnet dras man dit. För där finns allt - energin, kraften, fantasin, kreativiteten, misstagen och lekfullheten.
  Vi kommer utforska några enkla lekfulla övningar tillsammans. Vi lovar er skratt och visdom! Och ingen behöver komma upp på scenen. Vi ses!

  Improverket - en improvisationsteater som sedan 2005 (jätteerfarna alltså) arbetat med företag och organisationer med allt från kreativitet, samarbete, svåra samtal mm. Micke Blomqvist och Frida Sundström är båda skådespelare som tycker att improvisationsteater är bland det roligaste man kan göra. Micke är också beteendevetare. Frida äger och driver Improverket. Talare

  Micke Blomqvist

  Skådespelare och beteendevetare, Improverket

  Frida Sundström

  Skådespelare och ägare, Improverket
 • 11:10 - 11:40

  Case: Konsten att vända på utvecklingen

  Loke
  Att vända en verksamhet i utsatta lägen kräver fullt fokus på förändring. Men hur gör man och hur får man med sig personalen i pressade företag till nödvändiga förändringar. Vilka är utmaningarna och vilka är framgångsfaktorerna? Talare

  Yvonne Magnusson-Norling

  Vd, Indiska
  Yvonne Magnusson-Norling är ny vd på Indiska med uppdraget att skapa en lönsam verksamhet. Hon har lång erfarenhet som vd i ett antal företag och har genomfört fyra stora turn-arounds.
  Förändringsledning och kulturell transformation är områden hon bland annat fokuserat på.
 • 11:40 - 12:10

  Konsten att leda förändring handlar om konsten att leda genom människor

  Loke
  Många förändringsarbetet rinner ut i sanden utan att de resultat som sattes upp som mål har uppnåtts. Kan det bero på att man missat själva kärnan som handlar om att greppa hur vi kommunicerar arbetet och hur vi navigerar samspelet hos dem som ska verkställa besluten? Så att förändringsarbetet upplevs värt ansträngningen. Talare

  Pernilla S Corizza

  Ledarskaps- och teamutvecklare
  Pernilla S Corizza har mångårig erfarenhet från olika ledaruppdrag och organisationsutveckling. Hon nominerades 2019 till årets chef (tidningen Chef). Idag arbetar hon som ledarskaps- och teamutvecklare med klienter i både Europa och i USA och är grundare till både ”Modigt lärande” och ”Honor your leadership”.
 • 12:10 - 13:10

  Lunchpaus

  Loke Lounge
  Nu är det dags att fylla på med lunch som serveras i loungen. Här finns det tillfälle att nätverka med andra deltagare.
 • 13:10 - 14:40

  SPÅR 1: METODER

  Välj mellan tre spårvalsföreläsningar under temat Metoder.
 • 13:10 - 13:40

  Förändringens fyra rum och nulägesanalysen

  Spår 1
  Vid förändringar uppstår olika känslor och behov och det i sin tur ställer krav på ett ledarskap som möter upp i förändringens olika faser. Hur kan vi bidra till att människor vill, kan och vågar medverka i förändring och skapa framdrift? Vi delar med oss av konkreta tips hur en enkel "nuläges" analys kan göras i en fyrfältare utifrån Förändringens fyra rum. Talare

  Kerstin Lindfors

  Konsult, Frontit
  Kerstin Lindfors har senaste 25 åren arbetat med ledarutveckling och förändringsledning. Ofta förekommande uppdrag är ledarutveckling och kultur- och värdegrundstransformationer samt inspirationsdagar.

  Elin Perttu

  Managementkonsult, Frontit
  Elin Perttu är managementkonsult på Frontit i Helsingborg och har under senaste 15 åren arbetat som förändringsledare, organisationsutvecklare och inom HR bland annat på IKEA.
 • 13:40 - 14:10

  Hur du enkelt och kraftfullt skapar förutsättningar i förändringsarbete med Knoster

  Spår 1
  Förändringsarbeten kan vara både utmanade och komplext. Tim Knosters model Managing Complex Change benämns som en av chefers och ledares bästa modell för förändringsledning. Den är enkel, kraftfull och skapar dialog. Det finns mängder av sätt att använda den och i denna föreläsning ges du tips på hur du kan främja dialog, involvering, felsöka i förändringar och använda metoden både innan en förändring och mitt i ett förändringsarbete. Talare

  Josefine Berglund

  Förändringsledare och konsult, Frontit
  Josefine Berglund är förändringsledare och konsult på Frontit. Hon har senaste åren utbildat hundratals chefer och ledare i att leda i förändring. Josefine möter och stöttar dagligen ledare i utmanade förändringsarbeten där hon verkar för att skapa engagemang, delaktighet och involvering för att nå lyckade förändringar.

  Nicklas Eriksson

  Konsult, Frontit
  Nicklas Eriksson har en bakgrund som bland annat beteendevetare och mental coach. Han har en bred erfarenhet från olika förändringsarbeten. Idag jobbar han mycket med att coacha chefer och ledare i deras självledarskap och ledarskap av andra, utveckla grupper samt stötta/leda organisationer i förändring.
 • 14:10 - 14:40

  När metoden möter verkligheten – praktiska erfarenheter av att arbeta med ADKAR

  Spår 1
  Metoder är snygga medan verkligheten ofta är mer opolerad. ADKAR är en modell som används i många organisationer och som kan hjälpa till att strukturera upp arbetet med att stötta en förändring så att vi så snabbt som möjligt når de effekter vi önskar. I vilken ände är det viktigast att börja? Hur ska man veta vad som måste hända, här och nu, när man är mitt uppe i en förändring? Vi delar med oss av erfarenheter från ett stort förändringsprogram på Husqvarna, när metoden möter verkligheten. Talare

  Eva Meunier

  Senior konsult, Frontit
  Eva Meunier är senior konsult på Frontit, med fokus på ledarskap och förändring. Eva har mångårig erfarenhet av att hjälpa både små och stora organisationer med att genomföra förändringar. I sitt arbete startar hon i vikten av involvering och engagemang i kombination med ett metodiskt angreppssätt som anpassas efter situation, behov och förutsättningar.

  Elin Hernelind

  Organizational Change Manager, Husqvarna Group
  Elin Hernelind är en Organizational Change Manager inom Husqvarna Group med erfarenhet av utvecklings- och förändringsarbete i globala och tvärfunktionella transformationsprogram. Elin är en del av Husqvarna Groups Change Management Office som använder sig av Prosci® som gemensam approach till förändringsarbete. I sitt arbete fokuserar hon på att stödja sponsorer och linjechefer i att driva förändring där människan står i centrum, och hon betonar vikten av skapa förändringsarbete som grundar sig i starkt sponsorskap och hög involvering och deltagande från verksamheten. Elin är certifierad förändringsledare enligt Prosci®.
 • 13:10 - 14:40

  SPÅR 2: MÄNNISKAN I FÖRÄNDRING

  Välj mellan tre spårvalsföreläsningar under temat Människan i förändring.
 • 13:10 - 13:40

  Upptäck möjligheterna med att greppa komplexiteten i ledarskapet i ledningsgruppen

  Spår 2
  Här får du ta del av fördjupad kunskap och verktyg som skapar medvetna förutsättningar för dig och dina medarbetare att arbeta riktat, med förståelse för, och om, varje teams respektive spelplan för att både nå de uppsatta målen och samtidigt få var och en i teamen att uppleva att de på riktigt spelar roll för helheten. Talare

  Pernilla S Corizza

  Ledarskaps- och teamutvecklare
  Pernilla S Corizza har mångårig erfarenhet från olika ledaruppdrag och organisationsutveckling. Hon nominerades 2019 till årets chef (tidningen Chef). Idag arbetar hon som ledarskaps- och teamutvecklare med klienter i både Europa och i USA och är grundare till både ”Modigt lärande” och ”Honor your leadership”.
 • 13:40 - 14:10

  Ett team i förändring

  Spår 2
  Ett väl fungerande team är en förutsättning för en framgångsrik förändringsresa. Utifrån ett organisationspsykologiskt perspektiv delar föreläsaren med sig av aktuell forskning inom just detta område, och hur du som ledare konkret kan tillämpa dessa lärdomar i din vardag. Föreläsningen ger förståelse för vad som händer med individer och grupper i förändringsprocesser och hur den kunskapen kan göras begriplig och användbar för dig som förändringsledare. Talare

  Amanda Linderborg

  Organisationspsykolog, Sandahl Partners
  Amanda Linderborg är organisationspsykolog på Sandahl Partners Stockholm, som i snart 40 år har utvecklat ledare, team och organisationer i nära partnerskap med våra kunder. Amanda har erfarenhet av förändringsprocesser i en mängd olika organisationer och team, och har även bland annat arbetat med personbedömning för chefsurval.
 • 14:10 - 14:40

  Kommunikation i förändring

  Spår 2
  Många är överens om vad som krävs för att lyckas med förändring. Att ledare måste inspirera medarbetarna med en vision och att de behöver visa vägen och ha en tydlig kommunikation hur den ser ut. Organisationskultur och attityder kan både hjälpa och stjälpa ett nytt initiativ. Så vad förändring handlar om är att få med sig medarbetarna. Men hur gör man det? Talare

  Peter Gustafson

  Vd, Symbal
 • 13:10 - 14:40

  SPÅR 3: IMPLEMENTERING I VERKLIGHETEN

  Välj mellan tre spårvalsföreläsningar under temat Implementering i verkligheten.
 • 13:10 - 13:40

  Så genomför du en framgångsrik implementering

  Spår 3
  Hur gör man för att genomföra implementering i praktiken? Här kommer Emma Hedberg Rundgren att ta vid från Ulrica Thiele Schwarz föreläsning från förmiddagen om implementering och ge dig en fördjupning i hur man går till väga. Talare

  Emma Hedberg Rundgren

  Doktorand, Karolinska Institutet
 • 13:40 - 14:10

  Praktiskt genomförande av förändringar

  Spår 3
  Det är allmänt känt att 70-80 procent av alla förändringsarbeten misslyckas. Hur gör man då för att lyckas i praktiken. I den föränderliga värld våra företag verkar i måste förmågan att kunna förändra sig snabbt vara en av de viktigaste kompetenser vi har. Det handlar om att både förstå mänskligt beteende och att arbeta utifrån en systematik som hjälper till att driva förändringen. Talare

  Stefan Hallberg

  Vd, Bisevo
  Stefan Hallberg är vd på Bisevo. Stefan har jobbat med digitala plattformar i 22 år och bland annat fått utmärkelser som årets företagare och gasell. Bisevo jobbar med de beteendeförändringar som måste till för att något ska hända. De använder ett digitalt stöd för att stimulera, visualisera och belöna framgång.
 • 14:10 - 14:40

  Att leda på distans

  Spår 3
  Distansarbete är här för att stanna. Samtidigt innebär nya utmaningar för ledarskapet. Här belyser vi de de möjligheter som distansarbete innebär, men pekar också på de risker som finns. Talare

  Jimmy Antonsson

  Workshops- och utbildningsexpert, Nuiteq
  Jimmy Antonsson är expert på workshops och utbildning och har jobbat med märken som Volvo, Sigma och Ellos inom innovation och nudging.
 • 14:40 - 15:10

  Eftermiddagspaus

  Loke Lounge
  Under eftermiddagspausen kan du ta en fika tillsammans med andra deltagare och talare.
 • 15:10 - 15:25

  Interaktiv övning

  Loke
  Mer information kommer inom kort.
 • 15:25 - 15:55

  Case: Så lyckades Öresundskraft med sin förändringsresa

  Loke
  Det lokala energibolaget Öresundskraft har genomgått en förändringsresa och infört nya arbetssätt för att medarbetarna ska lämna arbetet med mer energi än de kom dit med. Madelene Hagman från Öresundskraft berättar om förändringsresan. Talare

  Madelene Hagman

  Sälj- och marknadschef, Öresundskraft
 • 15:55 - 16:25

  Att bemöta en värld i konstant digital förändring

  Loke
  Världen förändras i en rasande fart. Inte bara tack vare teknisk utveckling, utan också på grund av att vi alla har blivit ihopkopplade och beroende av varandra på ett sätt vi tidigare aldrig skådat. Detta skapar otroliga möjligheter, men också utmaningar. Att hantera denna föränderliga och oförutsägbara värld hänger mycket på våra förmågor som individer och organisationer. Att bli modiga tillsammans, att acceptera det oförutsägbara och att våga vara innovativ och experimenterande är några av de frågor som Nicholas Fernholm utforskar. Talare

  Nicholas Fernholm

  Föreläsare, författare, robotexpert, futurist och technologist
 • 16:25 - 17:00

  Nya verkligheten på arbetsplatsen

  Loke
  Gustav Stenbeck är miljöaktivisten som blev riskkapitalist, entreprenör och börs-vd. Han pratar om hur hållbarhet just nu formar om hur vi gör affärer och hur dagens bolag kan förbli relevanta inför både dagens och morgondagens kunder. På ett fartfyllt och roligt sätt benar Gustav ut komplexa begrepp och modeller varpå publiken som lämnar Gustavs föreläsning gör det med en stor dos kunskap, många skratt och mycket inspiration. Talare

  Gustav Stenbeck

  Föreläsare, entreprenör
 • 17:00 - 17:10

  Sammanfattning och reflektion

  Loke
  Vad har vi fått med oss under dagen? Dagen sammanfattas och vi tackar för den här gången! Talare

  Kalle Anrell

  Moderator, Kvalitetsmagasinet
  Kalle Anrell är chefredaktör för Kvalitetsmagasinet.
 • 17:10

  Mingel och eftersnack

  Loke Lounge
  Stanna kvar, mingla och sammanfatta dagen tillsammans med oss. Vi bjuder på dryck och tilltugg.

Talare

Juna Jumaa

Senior managementkonsult, Implement Consulting Group

Ulrica von Thiele Schwarz

Professor i psykologi, Mälardalens universitet

Yvonne Magnusson-Norling

Vd, Indiska

Pernilla S Corizza

Ledarskaps- och teamutvecklare

Madelene Hagman

Sälj- och marknadschef, Öresundskraft

Gustav Stenbeck

Föreläsare, entreprenör

Nicholas Fernholm

Föreläsare, författare, robotexpert, futurist och technologist

Kerstin Lindfors

Konsult, Frontit

Elin Perttu

Managementkonsult, Frontit

Josefine Berglund

Förändringsledare och konsult, Frontit

Nicklas Eriksson

Konsult, Frontit

Eva Meunier

Senior konsult, Frontit

Elin Hernelind

Organizational Change Manager, Husqvarna Group

Stefan Hallberg

Vd, Bisevo

Emma Hedberg Rundgren

Doktorand, Karolinska Institutet

Peter Gustafson

Vd, Symbal

Amanda Linderborg

Organisationspsykolog, Sandahl Partners

Jimmy Antonsson

Workshops- och utbildningsexpert, Nuiteq

Micke Blomqvist

Skådespelare och beteendevetare, Improverket

Frida Sundström

Skådespelare och ägare, Improverket

Kalle Anrell

Moderator, Kvalitetsmagasinet

Malin Eijde

Sidekick, Vd-tidningen

Ellinor Gotby Eriksson

Sidekick, Kvalitetsmagasinet

Att leda i förändring

anordnas av VD-tidningen

Sponsorer

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.